Svijet
StoryEditor

Raste nezaposlenost, pada promet u trgovini, kolaps cijene nafte. U što ulagati? Jedan sektor će definitivno profitirati

18. Travanj 2020.
Tržište kapitala
Piše:
piše Vlatko Kesegić,
www.fima-vrijednosnice.hr

Sve su češća nagađanja da je pandemija virusa COVID-19 dosegnula svoj vrhunac. Zaokret krivulje koja prati prosječan broj novih slučajeva potaknuo je nadanja da je najgore prošlo, pa su započele pripreme za ponovno otvaranje globalne ekonomije. Najave ublažavanja mjera uvedenih s ciljem prevencije pandemije pozdravili su investitori na tržištima kapitala. Posebno pozitivno raspoloženje vlada na američkim burzama koje su također na krilima stimulacija američke središnje banke Fed, uspostavile stabilan trend oporavka. Tako je vodeći američki dionički indeks S&P 500 koji bilježi rast od 25% od najniže razine koju je dotaknuo 23. ožujka, ušao tehnički u novu bikovsku fazu.

Ipak cjelokupna slika i dalje odražava visoku razinu nesigurnosti s obzirom da ekonomski pokazatelji počinju otkrivati razmjere devastacije gospodarstva uslijed pandemije. Posebno je šokantan podatak o prijavljenih 22 milijuna nezaposlenih u SAD-u u posljednjih mjesec dana čime su izbrisana sva novostvorena radna mjesta od posljednje krize. Podaci o američkoj maloprodaji, koja je samo u ožujku pala osam posto, pored ostalih pokazatelja osnažuju procjene da će pad BDP-a biti izražen u dvoznamenkastim stopama. Kad se navedenom doda kolaps cijene nafte na razine zadnji put viđene 2002. godine uslijed neravnoteže ponude i potražnje, pred investitorima je dvojba u što investirati.

Komparacija izvedbe sektora dobar je pokazatelj za selekciju dobitnika i gubitnika u ovom sada potpunom novom okruženju u kojem se svijet našao. U tablici u nastavku prikazano je 11 sektora čije izračune pruža S&P agencija zajedno sa S&P500 dioničkim indeksom.

image
Sektori S&P

Iz prikazanog je vidljivo da su svi sektori i dalje u negativnom teritoriju od početka godine, usprkos impresivnom rastu u zadnja tri tjedna. Ipak, zdravstveni i tehnološki sektor korigirani su svega tri odnosno četiri posto što je osjetno manje od 13-postotonog pada S&P 500 indeksa. Navedeno najbolje predočava koliko selektivni ulagači postaju s obzirom na uvjete koje je postavila pandemija pred potrošače i ekonomiju.

Ulagači, osim što pokušavaju pogoditi „jackpot“ s biotehnološkom kompanijom koja će otkriti cjepivo za koronavirus, procjenjuju da će cijela farmaceutska i medicinska industrija imati koristi i nakon što ova kriza završi. Nadalje, oslonac na usluge tehnoloških kompanija koji su ulagatelji sigurno imali priliku osjetiti dok provode više vremena na internetu boraveći doma tijekom izolacije, svakako je imao utjecaj na veća očekivanja i pozitivnu perspektivu kompanija iz ovog sektora. Impresivne zalihe gotovine kojima tehnološke kompanije raspolažu svakako ulijevaju povjerenje da je rizik izuzetno smanjen u odnosu na neke visoko zadužene kompanije iz drugih sektora.

S druge strane, nije iznenađujuće da je energetski sektor zabilježio značajan gubitak. Osim što je kolaps cijene nafte na robnim burzama pretvorio ove nekoć tvornice novaca u gubitaše, perspektiva svijeta koji se tek treba početi ponovno kretati svakako ne ulijeva povjerenje u tako brzo povećanje potražnje za energijom. Kod financijskog sektora, koji je dijelom izložen kreditiranju energetskog sektora, ulagači ostaju zabrinuti zbog potencijalnih gubitaka kredita kod potrošača koji u posljednjih nekoliko tjedna ekspresno gube poslove. Profitabilnosti svakako ne pomažu ni nikad niže kamatne stope koje je Fed dodatno spustio u borbi protiv negativnih posljedica pandemije.

U nastavku se nalazi prikaz burzovno utrživih fondova (ETF-ova) kojima se može trgovati na američkim burzama za ulagatelje koji nisu sigurni koje pojedinačne dionice kupiti, ali se žele izložiti određenim sektorima. ETF-ovi za svaki spomenuti sektor izabrani su po kriteriju volumena trgovanja i imovine.

image
Sektori ETF

Pored spomenutih ETF-ova, na tržištu su u ponudi brojni drugi instrumenti koji prate ove sektore kao i oni koji se fokusiraju na uže industrije od cijelih sektora. Također, dodatni atributi poput poluge ili inverznog kretanja dodatno proširuju mogućnosti koje investitori mogu iskoristiti prilikom trgovanja.

16. travanj 2024 09:37