Svijet
StoryEditor

Robinhood nabavio milijardu dolara nakon zabrane kupnje GameStopovih dionica

30. Siječanj 2021.
GameStopfoto Shutterstock

Digitalna tvrtka za trgovinu dionicama Robinhood pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svježeg kapitala nakon što je zabranila kupnju dionica kojom su trgovci-amateri nanijeli teške gubitke hedge fondovima. Robinhoodovi ulagači, financijske tvrtke Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak navečer i ponudili digitalnoj tvrtki hitnu financijsku podršku, izvijestio je The New York Times. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju.

"Drago nam je što s vama možemo podijeliti vijest da smo od svojih dioničara prikupili više od milijardu dolara svježeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast", izvijestila je u priopćenju poslanom elektronskom poštom glasnogovornica Robinhooda. Kompanija je posegnula i za kreditnom linijom kako bi nakon ukidanja zabrane imala na raspolaganju dovoljno novca.

Robinhoodova aplikacija za trgovinu dionicama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupnju dionica lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih.

Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili kupovati dionice Gamestopa kako bi im podigli cijenu. Time su željeli kontrirati hedge fondovima koji su uložili velik novac u špekulacije s padom njezine cijene.

Fondovi su se služili taktikom 'short-sellinga', posuđujući dionice GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cijene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj cijeni. Razliku su trebali zadržati i vratiti posuđene dionice. 

Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući dionice GameStopa i podižući im cijenu, kojom se trgovalo po 325 dolara. Prije nešto više od tri tjedna iznosila je nešto više od 18 dolara. 

Fondovima su zaprijetili ogromni gubici, a Robinhood je zabranio kupnju dionica GameStopa, ali i lanca kinodvorana AMC, Blackberryja i Nokije. Robinhood nije usamljen u zabrani. Televizijska kuća CNBC izvijestila je da je za istom mjerom posegnula i brokerska kuća Interactiv Brokers.

Regulator tržišta SEC upozorio je u petak da će "pomno analizirati poteze reguliranih tvrtki koji bi mogli dovesti u lošiji položaj ulagače ili na drugi način neprimjereno ograničiti njihovu sposobnost da trguju određenim vrijednosnicama". Robinhood je ublažio ograničenja trgovine i cijena GameStopove dionice ponovo je porasla.

20. travanj 2024 10:56