Svijet
StoryEditor

Rudarski div platio dvije milijarde dolara kazne

10. Ožujak 2021.
Norilsk Rusijafoto Shutterstock

Ruski rudarski div Norilsk Nickel objavio je u srijedu da je platio kaznu od 146,2 milijarde rubalja za štetu prouzročenu izlijevanjem dizela u rijeke i okoliš u Sibiru u najvećoj ekološkoj katastrofi u ruskom dijelu Arktika.

Norilsk Nickel najveći je proizvođač paladija u svijetu, drugi proizvođač nikla i među 10 najvećih proizvođača bakra u svijetu.

Izlijevanje 21.000 tona dizela u rijeke i zemljište u okolini grada Norilska razljutilo je ruskog predsjednika Vladimira Putina, a sudska kazna za štetu nanesenu okolišu, izrečena u veljači ove godine, daleko je najveća u povijesti ruskog pravosuđa kada su u pitanju kompanije.

Kaznom je poslana poruka kompanijama da moderniziraju proizvodnju, rekli su ruski dužnosnici. Kompanija je objavila da se neće žaliti na presudu. Rezervirali su iznos za plaćanje kazne već prošle godine, zbog čega im je neto dobit u 2020. pala 39 posto.

Izlijevanje goriva bilo je popraćeno nizom manjih incidenata na Arktiku u idućih deset mjeseci, što je potaknulo val kritika na račun Nornickelovih mjera zaštite okoliša i sigurnosti.

Tvrtka trenutno pokušava zaustaviti prodor vode u dva glavna rudnika na tom području i popravlja pogone za preradu, nakon urušavanja prilikom radova na obnovi u veljači, u kojem je stradalo troje radnika.

16. travanj 2024 22:30