Svijet
StoryEditor

Ruski milijarderi izgubili 32 milijarde dolara od početka godine

23. Veljača 2022.
Trenutno najveći je gubitaš Genadij Timčenko, prijatelj Putina i dioničar Novateka, kojem je nestala gotovo trećina bogatstva

Ruski milijarderi od početka godine izgubili su vrtoglavih 32 milijarde dolara, a kako se ukrajinska kriza produbljuje, njihova bi carstva mogla doživjeti potpuno krah. Kako prenosi Bloomberg, trenutno je najveći gubitaš Genadij Timčenko kojemu je nestala gotovo trećina bogatstva. Inače, Timčenko je sin sovjetskog oficira koji je prijateljstvo s predsjednikom Putinom počeo ranih devedesetih. Očekivano, Timčenkovo je bogatstvo raslo sukladno s Putinovom moći, a najveći udjel od 16 milijardi dolara (Bloomberg Indeks) stekao je udjelom u najvećem ruskom proizvođaču ukapljenog plina, kompaniji Novatek. Njegov kolega dioničar, Leonid Mikelson izgubio je 6,2 milijarde dolara, a čelni čovjek Lukoila Vagit Alekperov 3,5 milijardi i to nakon što je vrijednost dionica kompanije pala za 17 posto.

Poznata situacija

Kako piše Bloomberg, 23 ruska milijardera trenutno su 'teška' 342 milijarde dolara, a koncem prošle godine njihovo je ukupno bogatstvo bilo procijenjeno na 375 milijardi dolara. Također, trenutne sankcije koje je proglasila Velika Britanija utjecat će na zaradu pet ruskih banaka i tri milijardera. Osim Timčenka, na britanskoj su listi Boris Rotenberg i njegov nećak Igor čije obitelji ubiru golem novac od vlasništva u grupi SGM, specijaliziranoj za izgradnju plinske infrastrukture.

Ova situacija za ruske tajkune nije nikakva novost. Prije četiri godine kad su američke vlasti odlučile uvesti sankcije rusiji, ruski su milijarderi u samo jedan dan izgubili 12 milijardi dolara. Tada je najveći udarac primio Oleg Deripaska, čelnik Rusala, koji je zbog pada vrijednosti dionica od 50 posto, u trenu izgubio 4,3 milijarde dolara. Ne dođe li uskoro do razrješenja napetosti između Rusije i Zapada, ruski tajkuni će zabilježiti gubitak koji znatno prelazi trenutne 32 milijarde.

29. travanj 2024 12:14