Svijet
StoryEditor

S rastom cijena bitcoina investitori sve više povlače svoja sredstva s kripto mjenjačnica

16. Studeni 2021.

Kako cijena bitcoina dugoročno i dalje raste, tako raste i stopa po kojoj investitori povlače svoja sredstva s kripto mjenjačnica, pokazuje nedavna analiza Glassnodea.

Trenutno, 12,9 posto cirkulirajuće bitcoin ponude, ili oko 163 milijarde dolara, sjedi na mjenjačnicama, navodi se u izvješću. Trend je započeo u kolovozu, kada je bitcoin počeo dobivati određeni uzlazni zamah nakon ljetnog pada cijena.

Općenito govoreći, piše Glassnode u svojoj analizi, ako su investitori držali više svog bitcoina na mjenjačnicama to bi mogao biti znak da su mislili da je precijenjen, te su htjeli biti spremni za prodaju. Ali čini se da to nije slučaj.

Glassnodeova analiza pokazala je da je dnevno neto povlačenje s mjenjačnica doseglo prosječno 5.000 BTC-a. Pišu da unatoč tome što se nalazi neposredno ispod all-time higha, aktivnost na lancu ostaje samo neznatno iznad tržišnih razina bear maketa.

Drugim riječima, rekordno visoke cijene nisu potaknule mnoge ljude na prodaju. Većina investitora zadovoljna je hodlanjem svog bitcoina, a iz Glassnodea kažu da je to znak da mnogi od njih očekuju da će se cijena nastaviti penjati.

U međuvremenu, stopa slanja ili primanja bitcoina na nove adrese novčanika značajno se povećala. U ponedjeljak, 9. studenog, posljednjeg dana kada je Glassnode zabilježio podatke, u transakciji je sudjelovalo 516.914 novih adresa. To je povećanje od 72 posto u odnosu na to koliko je pridošlica slalo ili primalo bitcoin početkom kolovoza. 

Prošli četvrtak, ukupan broj bitcoin adresa premašio je 900.000 po prvi put u povijesti.

Ali to ne znači nužno da je puno novih korisnika ili tvrtki ušlo u prostor. U izvješću Glassnodea dalje se navodi da stvaranje novih entiteta, klastera adresa za koje algoritam tvrtke pretpostavlja da ih kontrolira isti mrežni entitet, jedva je porastao iznad stope koja se obično vidi na medvjeđim  tržištima.

To bi mogao biti pokazatelj da ljudi postavljaju dodatne novčanike, možda kako bi mogli parkirati svoj bitcoin na račune koji zarađuju kamate, ili hedge fondovi koji već sudjeluju na kripto tržištu mogli bi prikupljati novac od investitora za nove bitcoin strategije

- Ovo promatranje cijena u blizini all-time higha, dok je aktivnost na lancu blizu najnižih razina kao u bear marketu, prilična je divergencija. To govori o uvjerljivom slučaju u kojem je tržište vjerojatno još uvijek u fazi tihe akumulacije, isprekidano niskom aktivnošću, velikim odljevima s mjenjačnica i vrlo skromnoj strateškoj potrošnji iskusnih investitora - piše Glassnode.

29. travanj 2024 00:03