Svijet
StoryEditor

Safety Gate: na europskom tržištu raste broj opasnih proizvoda

07. Ožujak 2021.
foto Shutterstock
Brojna upozorenja odnosila su se na proizvode za zaštitu od COVID-19 (većinom maske koje nisu pružale dovoljnu razinu zaštite) i sredstva za dezinfekciju zbog toksičnih kemikalija

Novo godišnje izvješće o sustavu Safety Gate namijenjenom brzom obavještavanju u slučajevima pojave opasnih neprehrambenih proizvoda široke potrošnje i njihovu uklanjanju s tržišta pokazalo je rast broja mjera koje nadležna tijela poduzimaju nakon upozorenja svake godine.

Tako je prošle godine poduzeto rekordnih 5377 mjera, a 2019. poduzeto ih je 4477 (porast od 20 posto), s tim da se devet posto svih upozorenja odnosilo na proizvode za zaštitu od COVID-19 (većinom maske koje nisu pružale dovoljnu razinu zaštite).

Loša zaštita

Drugi primjeri opasnih proizvoda povezanih s COVID-19 koji su prijavljeni putem sustava Safety Gate bila su sredstva za dezinfekciju zbog toksičnih kemikalija, poput metanola (može uzrokovati sljepoću ili smrt ako se proguta) te ultraljubičaste lampe za dezinfekciju (korisnike su izlagale snažnom zračenju, a time i iritaciji kože).

Nadzor je bio posebno usmjeren na proizvode za zaštitu od pandemije, koji su postali neophodni svim potrošačima, zbog čega je tijekom 2020. objavljeno 161 upozorenje u vezi s maskama, tri u vezi s određenim vrstama zaštitnih odijela, 13 u vezi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke i 18 u vezi s ultraljubičastim lampama namijenjenima za sterilizaciju. Upozorenja u sklopu tog sustava aktivna su i ove godine.

Problematične igračke

Prema izvješću, igračke su kategorija proizvoda za koju je izdano najviše upozorenja (27 posto ukupnog broja upozorenja), a slijede motorna vozila (21 posto) i električni uređaji i oprema (10 posto). To pokazuje da je nadzor tržišta u EU usmjeren na zaštitu djece, kao posebno ugroženu skupinu.

Najčešće se upozoravalo na opasnost od uzrokovanja ozljede poput prijeloma ili potresa mozga (25 posto), na kemikalije u proizvodima (18 posto) i opasnost od gušenja djece (12 posto). Europska komisija poduzećima koja se najviše zalažu za zaštitu potrošača dodjeljuje nagradu EU za sigurnost proizvoda. Ove će se godine posebna pozornost posvetiti inicijativama za zaštitu najugroženijih potrošača i upotrebi novih tehnologija za poboljšavanje sigurnosti potrošača.

Prijave se mogu slati od 1. ožujka, a rok za prijavu je 30. travnja. 'Sustav Safety Gate pokazao se otpornim na krize: tijekom aktualne pandemije COVID-19 pokazao se kao glavni alat za učinkovito i brzo širenje informacija o opasnim proizvodima poput neadekvatnih maski i otrovnih dezinfekcijskih sredstava, pomogavši u njihovu uklanjanju s tržišta i zaštiti potrošača. Alati poput ovog dodatno nam pomažu u zaštiti prava potrošača', izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

 

26. travanj 2024 16:29