Svijet
StoryEditor

SEC odobrio ETF koji ulaže u tvrtke koje posjedjuju bitcoin na svojim bilancama

11. Listopad 2021.

Dok kripto svijet nestrpljivo čeka da Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odobri bitcoin ETF, agencija je poduzela još jedan korak u tom smjeru odobravanjem fonda pod nazivom Volt Bitcoin Revolution ETF.

Upravljan od strane Volt Equitya sa sjedištem u San Franciscu, fond će pružiti ulagačima tzv. izloženost bitcoinu stvaranjem portfelja 'Bitcoin Revolution Companies' koji drži značajan iznos kriptovalute na svojim bilancama.

U svojoj početnoj prijavi podnesenoj u lipnju, Volt je rekao da će 25 posto imovine fonda biti sastavljeno od dionica MicroStrategyja, tvrtke za cyber-sigurnost koja posjeduje preko 100.000 bitcoina. No, osnivač Volta Tad Park rekao je da bi taj postotak mogao biti nešto niži kada će fond, koji će trgovati pod simbolom BTCR, biti uvršten na Njujoršku burzu u sljedećih nekoliko tjedana.

Park je dodao da će se fond sastojati od dionica oko 30 tvrtki, uključujući Teslu, Square, Coinbase i PayPal. Također je rekao da je Volt odlučio uključiti Twitter, koji je nedavno integrirao bitcoin napojnice dijelom svog poslovanja, i bitcoin rudarske tvrtke poput Marathona, koje također posjeduju bitcoin u svojim korporativnim riznicama.

Park je rekao da će bitcoin Revolution Fund biti manje volatilan od samog bitcoina, jer cijena same kriptovalute nema veliki utjecaj na dionice tvrtki poput Tesle ili PayPala. Kao i ostali ETF-ovi, naknade Volt fonda su skromne, a sastoje se od 0,85 posto godišnje naknade za upravljanje.

Iako je zeleno svjetlo SEC-a za Volt fond još uvijek daleko od odobrenja čistog bitcoin ETF-a, sugerira da bi se očiti tvrd stav agencije protiv bitcoina mogao malo ublažiti.

- Prije godinu dana ovakav ETF ne bi bio moguć. Nadamo se da je ovo pukotina u brani - rekao je Park.

U međuvremenu, druge tvrtke poput Grayscalea, koje su godinama prijavljivale zahtjeve za bitcoin ETF, i dalje čekaju s nestrpljenjem. Nakon što je predsjednik SEC-a Gary Gensler u kolovozu signalizirao da je agencija spremna odobriti takav ETF, ali samo sastavljen od bitcoin futuresa, izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein rekao je da bi takav potez bio sličan 'favoriziranju jednog djeteta nad drugim'.

U prošlosti je SEC odbijao bitcoin ETF zahtjeve zbog zabrinutosti da bi se temeljnim tržištem bitcoina moglo manipulirati, zabrinutost koja se ne bi umanjila odobravanjem samo povezanih bitcoin futures ETF-ova, budući da je cijena terminskih ugovora vezana uz cijenu temeljne imovine.

Jedna od teorija za Genslerov signal da će SEC odobriti bitcoin futures ETF prije ETF-a spot tržišta jest da su futuresi financijski instrumenti regulirani drugim zakonom koji nudi dodatnu zaštitu investitora.

21. travanj 2024 11:07