Svijet
StoryEditor

Središnja banka Turske nije oduševljena kriptovalutama

03. Lipanj 2021.
turska kripto valuta

Središnja banka Turske, koja trenutno surađuje s ostalim vladinim agencijama na predstojećim kripto zakonima zemlje, podnijela je turskom parlamentu izvješće u kojem detaljno opisuje svoja stajališta o kriptovalutama.

U izvješću središnja banka jasno daje do znanja i oglašava uzbunu u vezi s utjecajem bitcoina na okoliš, ponavljajući mnoge iste zabrinutosti koje je nedavno izrazila vlada Kine.

Izvješće, sažeto nazvano 'Svibanj 2021.', nije javno dostupno, ali ga je objavio turski lokalni medij Bloomberg HT. Naslovljeno je na Parlamentarno povjerenstvo za internetska okruženja, parlamentarno tijelo koje je zaduženo za zakonodavstvo o područjima koja imaju veze s internetom, uključujući kriptovalute.

Turska je trenutno u postupku uspostave zakona o kripto imovini. Kriptovalute kao sredstva plaćanja već su zabranjena, dok je vlada odbacila mogućnost potpunog zabranjivanja kripto imovine.

Izvješće središnje banke daje vrlo detaljan prikaz povijesti i prirode kriptovaluta, te navodi nekoliko rizika koji se obično povezuju s bitcoinom i drugim kriptovalutama. Posebno se ističe zabrinutost za okoliš oko rudarenja.

- Kripto rudarstvo dovodi do velike potrošnje energije, pridonoseći globalnom zatopljenju - navodi se u izvješću.

Rudarenje je način na koji se kreiraju najpopularnije kriptovalute, bitcoin i ether. Proces uključuje korištenje računala velike snage za rješavanje složenih matematičkih problema kroz proces poznat kao Proof of Work (POW), koji podupire blockchain mreže poput bitcoina. 

Međutim, nije poznato da Turska ima mnogo bitcoin rudara, za razliku od susjednog Irana, koji je prošlog tjedna privremeno zabranio kripto rudarenje. U međuvremenu, Kina, jedno od žarišta kripto rudarstva, u procesu je uvođenja ograničenja za rudarenje bitcoina u cijeloj zemlji.

Zabrinutost za okoliš bila je pokretačka snaga pada tržišta kriptovaluta koji je započeo prije tri tjedna. 12. svibnja, izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji je u veljači objavio da je njegova tvrtka kupila 1,5 milijardi dolara u bitcoinu, izjavio je da Tesla više neće prihvaćati bitcoin kao oblik plaćanja zbog zabrinutosti za okoliš, samo tri mjeseca nakon što je prvi put objavio da hoće.

To je kasnije potaknulo formiranje Vijeća za rudarenje bitcoina, intervencijom izvršnog direktora MicroStrategya i evanđelista bitcoina Michaela Saylora, čiji je cilj organizirati bitcoin rudare kako bi 'promicale transparentnost potrošnje energije i ubrzale inicijative održivosti širom svijeta'.

Još uvijek nije jasno u kakvom će obliku i koliko će rigorozni biti turski kripto zakoni, ali čini se da tvorci politika sada imaju problema s održivošću i ugljičnim otiskom bitcoina kako bi stvorili sve veći popis zabrinutosti.

19. travanj 2024 03:07