Svijet
StoryEditor

Tajlandska porezna uprava odustala od plana oporezivanja kriptovlauta po stopi od 15 posto

05. Veljača 2022.

Tajlandska porezna uprava odustala je od plana nametanja poreza po odbitku od 15 posto na kripto transakcije, piše Financial Times. Vijest dolazi u trenutku protivljenja trgovaca u zemlji.

Novi pristup omogućuje kripto trgovcima u Tajlandu da nadoknade svoje godišnje gubitke u odnosu na dobitke koji su ostvareni u istoj godini. 

Vijest su pozdravili ljubitelji kriptovaluta, uključujući Petea Peeradeja Tanruangporna, izvršnog direktora kripto mjenjačnice Upbit. 

- Porezna uprava napravila je svoju domaću zadaću i obratila se kripto operaterima kako bi dobila povratne informacije. To je mnogo tolerantnije i prema ulagačima i prema industriji - kazao je Tanruangporn.

Vijest dolazi nakon pokušaja Tajlanda u privlačenju kripto ulagača u zemlju.

U studenom 2021. turistička uprava Tajlanda (TAT) obratila se 'kripto milijunašima' kao dijelu populacije koji može stimulativno potaknuti gospodarstvo zemlje pogođenog pandemijom.

Guverner TAT-a, Yuthasak Supasorn, izjavio je za Bloomberg kako ljudi koji su postali bogati od držanja kriptovaluta možda žele potrošiti dio. Dodao je da ako u Tajlandu mogu koristiti svoje valute bez razmjene i visokih državnih poreza, to bi stvorilo pogodnost za njih.

Međutim, tajlandska Komisija za vrijednosne papire i burze priopćila je prošlog tjedna kako planira izdati smjernice vezane za ograničenje plaćanja digitalnom valutom.

Tajlandski SEC također je prethodno suzbio korištenje kripto mjenjačnice Binance

U lipnju 2021. regulator je podnio kaznenu prijavu protiv Binancea zbog poslovanja s digitalnom  imovinom bez licence.

Tajlandski SEC također cilja na svijet decentraliziranih financija (DeFi) vrijednog 197 milijardi dolara.

U lipnju prošle godine, regulator je kazao kako bi DeFi projekti mogli zahtijevati dozvolu za rad u jurisdikciji.

- Izdavanje digitalnih tokena mora odobriti i nadzirati Komisija za vrijednosne papire i burze, a izdavatelj je dužan otkriti informacije i ponuditi tokene putem licenciranih portala na temelju Uredbe o digitalnoj imovini - izjavio je tada tajlandski SEC.

25. travanj 2024 14:54