Svijet
StoryEditor

Top 10 tvrtki koje posjeduju najviše bitcoina

30. Srpanj 2021.
MicroStrategy Company

Dugi niz godina, ideja da bi korporacije kojima se javno trguje mogle kupovati bitcoin za svoje rezerve smatrala se smiješnom i nestvarnom. Najveća kriptovaluta smatrana je previše nestabilnom i rizičnom da bi je prihvatila ili kupila bilo koja ozbiljna tvrtka.

Tijekom protekle godine, potaknut ekonomskim učincima pandemije COVID-19, taj tabu bio je dobro i istinski slomljen, a brojni veliki institucionalni investitori kupili su bitcoin. 'Vrata su se prvi put otvorila', kada je softverska tvrtka u oblaku MicroStrategy kupila bitcoin u vrijednosti od 425 milijuna dolara u kolovozu i rujnu 2020. godine. Drugi su slijedili taj primjer, uključujući procesor plaćanja Square i proizvođača električnih automobila Tesla.

Za investitore koji ne žele sami kupiti bitcoin, kupnja dionica u javnim tvrtkama koje drže bitcoin može biti način dobivanja izloženosti imovini bez gnjavaže s ugovaranjem vlastitog skrbništva. Doista, neki stručnjaci misle da su razmjeri MicroStrategyevih kupnji bitcoina učinili tvrtku de facto bitcoin ETF-om.

1. MicroStrategy

MicroStrategy, istaknuta platforma za poslovnu analitiku, usvojila je bitcoin kao svoju primarnu pričuvnu imovinu.

Tijekom 2021. godine tvrtka koja proizvodi mobilni softver i usluge temeljene na oblaku, nastavila je  svoj kupovni pohod na bitcoin. Sada posjeduje 105.085 bitcoina u rezervi, kojih vrijedi preko 3,9 milijardi dolara. U jednom trenutku, izvršni direktor MicroStrategya Michael Saylor rekao je da kupuje 1.000 dolara u bitcoinu svake sekunde.

Za razliku od drugih izvršnih direktora koji se obično ustručavaju raspravljati o svojim osobnim ulaganjima, Saylor je objavio da osobno posjeduje 17.732 bitcoina, trenutno vrijednih više od 673 milijuna dolara.

Prema podacima BitInfoChartsa, ovo pozicionira Saylor među 100 najvećih vlasnika bitcoina, pod pretpostavkom da se sve drži unutar jedne adrese. To je veliki preobrat za izvršnog direktora MicroStrategya, koji je 2013. tvrdio da su dani bitcoina odbrojani.

Na Silvestrovo, 2020. godine, iz Morgan Stanleya otkrili su kako su kupili 10,9 posto MicroStrategya. MicroStrategy želi pomoći drugim tvrtkama da ulože u bitcoin. U veljači 2021. bili su domaćini konferencije World.Now, s ciljem upoznavanja tvrtki s kripto imovinom.

Tijekom konferencije Saylor je izjavio da očekuje lavinu tvrtki koje će u idućoj godini pretvoriti svoje bilance u bitcoin.

Govoreći na Binance Blockchain Weeku, Saylor je objasnio zašto se odlučio za bitcoin nad zlatom kao rezervnom imovinom.

- Povrat zlata nije izgledao ni približno uvjerljivo kao bitcoin. Ako tražite skladište vrijednosti derivata bez fiata u inflatornom okruženju, logično je da biste odabrali bitcoin kao digitalno zlato. - rekao je.

2. Tesla

Proizvođač električnih vozila Tesla pridružio se popisu tvrtki koje posjeduju bitcoin, a u izvješću za SEC otkrili su da je tvrtka uložila ukupno 1,5 milijardi dolara u kriptovalutu. Tesla je prodala 10 posto svojih bitcoin udjela u prvom tromjesečju 2021. godine. Prema riječima izvršnog direktora Elona Muska, to je bilo dokazivanje likvidnosti bitcoina kao alternative držanju gotovine u bilanci.

42.902 bitcoina kojih trenutno Tesla posjeduje vrijedi 1,37 milijardi dolara, a pad cijena bitcoina, podrazumijeva da se tvrtka potencijalno suočava s gubitkom između 25 i 100 milijuna dolara u sljedećem tromjesečju, navode analitičari. 

U prijavi za SEC, Teslina kupnja bitcoina odražava ažuriranu investicijsku politiku usmjerenu na diverzifikaciju sredstava i maksimiziranje povrata. U prijavi se navodi da mogu uložiti dio novca u određenu alternativnu pričuvnu imovinu, uključujući digitalnu imovinu, zlatne poluge, ETF-ove povezane sa zlatom i drugu imovinu kako je navedeno u budućnosti.

Bitcoin igra tvrtke uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja, dok je izvršni direktor Elon Musk na Twitteru vodio rasprave. Krajem 2020. godine, Saylor je ponudio podijeliti svoj „playbook" za bitcoin ulaganje s Muskom, nakon što je tvrdio da bi prelazak na bitcoin učinio dioničarima Tesle uslugu od 100 milijardi dolara. 

Ubrzo nakon toga, krajem siječnja 2021., Musk je promijenio svoju biografiju na Twitteru u #Bitcoin, naizgled nagovještavajući Teslin interes za kriptovalutu.

Međutim, Muskov odnos s bitcoinom nije potpuno pozitivan. Nakon što je u ožujku 2021. objavio da će Tesla prihvatiti plaćanja u bitcoinu za svoje proizvode i usluge, samo dva mjeseca kasnije naglo je objavio da tvrtka više neće prihvaćati kriptovalutu za plaćanja.

Navodeći brzo povećanje upotrebe fosilnih goriva za rudarenje i transakcije bitcoina, Musk je otkrio da tvrtka neće prodavati niti jedan od svojih bitcoin udjela, te će razmotriti ponovno korištenje za transakcije nakon prijelaza rudarenja na održiviju energiju. Kasnije je pojasnio da će tvrtka nastaviti koristiti bitcoin za transakcije nakon što rudari koriste 50 posto čiste energije.

3. Galaxy Digital Holdings

Najveći institucionalni vlasnik bitcoina koji je izravno uključen u kripto industriju, kripto fokusirana trgovačka banka Galaxy Digital Holdings posjeduje 16.400 bitcoina, prema bitcointreasuries.org, vrijednih nešto više od 623 milijuna dolara po trenutnim cijenama.

Osnovana od strane Michaela Novogratza u siječnju 2018. godine, tvrtka se udružila s kripto tvrtkama, uključujući Block.one i BlockFi. Novogratz je strastveni zagovornik bitcoina. U travnju 2020. istaknuo je da poticajne mjere najavljene kao odgovor na pandemiju koronavirusa potiču zanimanje za kriptovalute, nazvavši ga bitcoin momentom, te tvrdeći da novac ne raste na drveću.

Međutim, kasnije tijekom godine, Novogratz je tvrdio da volatilnost kriptovalute znači da je zlato sigurnija oklada.

- Moj osjećaj je da bitcoin daleko nadmašuje zlato, ali rekao bih ljudima da drže puno manje nego zlato. Samo zbog nestabilnosti. - rekao je.

4. Voyager Digital

Kripto brokerska kuća Voyager Digital posjeduje 12.260 bitcoina prema bitcointreasuries.org, vrijednih oko 465 milijuna dolara po trenutnim  cijenama. Tvrtka ima za cilj osigurati jedinstvenu kontaktnu stanicu za trgovanje digitalnom imovinom, a u svibnju 2021. izvijestila je o tromjesečnom prihodu od 60,4 milijuna dolara, što je 16 puta više u odnosu na prethodno tromjesečje.

- Eksponencijalno usvajanje kriptovaluta vidjeli smo kao priznatu i investiranu klasu imovine. - rekao je tada izvršni direktor Steven Ehrlich

U svom podnesku kanadskim regulatorima u lipnju 2021. godine, tvrtka se služila odmjerenijim tonom, napominjući da značajan pad cijene bitcoina može imati značajan negativan učinak na rezultate poslovanja tvrtke, također su ukazali na drastičan pad cijene bitcoina u ožujku 2020. kao rezultat nesigurnosti tržišta oko pandemije koronavirusa.

5. Square

Uz Teslinu kupnju Bitcoina, Squareovo ulaganje od 50 milijuna dolara u bitcoin u listopadu 2020., povećalo je interes za institucionalno ulaganje u kriptovalutu.

Od tada, tvrtka za plaćanja nastavila je ulagati u bitcoin, otkrivajući da je kupila još 170 milijuna dolara u svojoj izjavi o zaradi u četvrtom tromjesečju 2020., što ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na to da je izvršni direktor Jack Dorsey entuzijastični zagovornik bitcoina.

U to vrijeme, tvrtka je opisala ulaganje kao dio stalne predanosti Squarea bitcoinu, ističući da tvrtka planira kontinuirano procjenjivati svoje agregatno ulaganje u bitcoin u odnosu na druga ulaganja. 

Sa svojim udjelima koji sada iznose 8.207 bitcoina, vrijednih 312 milijuna dolara po trenutnim cijenama, Square nije promijenio svoje bitcoin planove. U ožujku 2021. godine, financijska direktorica Squarea Amrita Ahuja tvrdila je kako apsolutno postoji slučaj da svaka bilanca ima bitcoin u sebi, u intervjuu za Fortune, potvrđujući predanost tvrtke dugoročnom držanju.

U svibnju 2021. tvrtka je potvrdila predanost svojoj strategiji kupnje bitcoina, nakon intervjua u kojem je Ahuja izjavila da tvrtka ne planira daljnje kupnje bitcoina. Square je također uložio dodatne napore u izgradnju bitcoin ekosustava, pokrenuvši fond od 5 milijuna dolara za daljnje kripto obrazovanje i skok u obranu utjecaja kriptovalute na okoliš.

U srpnju 2021. tvrtka je najavila planove za razvoj bitcoin hardverskog novčanika.

6. Marathon Digital Holdings

Bitcoin rudarska tvrtka Marathon Digital, također je veliki nositelj, s 5.784 bitcoina u svojoj korporativnoj riznici (vrijednih oko 220 milijuna dolara po trenutnim cijenama). Tvrtka, čiji je cilj izgraditi najveću rudarsku operaciju bitcoina u Sjevernoj Americi uz jedan od najnižih troškova energije, nastala je kao tvrtka za držanje patenata (i često se nazivala patentnim trolom) prije nego što se okrenula kripto rudarstvu.

Tvrtka je imala dobru godinu, započevši 2021. s prikupljanjem kapitala u iznosu od 200 milijuna dolara prije nego što je siječanj zaokružila kupnjom bitcoina vrijednih 150 milijuna dolara. Tijekom prošle godine, cijena dionica porasla je za više od 3.000 posto, potaknuta egzodusom kripto rudara iz Kine (doista, nadmašila je bitcoin tijekom godine do danas).

Marathon Digital na kraju ima za cilj posjedovati više od 103.000 rudarskih strojeva koji izrudare 50-60 bitcoina dnevno. U lipnju je preuzela narudžbu 18.000 ASIC rudarskih rigova, što je stavlja na dobar put.

7. Coinbase

Vjerojatno najpoznatija kripto tvrtka na ovom popisu, kripto mjenjačnica Coinbase izašla je u javnost putem izravnog uvrštenja na Nasdaqu u travnju ove godine.

Taj potez pozdravljen je kao orijentir kripto industrije, iako to nije potkrijepljeno padom cijene dionica Coinbasea. Do srpnja, COIN je bio za trećinu niži od svoje cijene pri izlasku na burzu.

Uoči uvrštenja, u veljači 2021., Coinbase je otkrio da je u svojoj bilanci posjedovao 230 milijuna dolara u bitcoinu. Do srpnja, njegovi bitcoin udjeli skliznuli su na 170 milijuna dolara (4.482 bitcoina).

8. Bitcoin Group SE

Njemačka venture capital tvrtka, Bitcoin Group SE posjeduje 3.947 bitcoina, vrijednih 150 milijuna dolara po današnjim cijenama. Njegova ulaganja uključuju kripto mjenjačnicu Bitcoin.de i Futurum banku, koja se u listopadu 2020. spojila i formirala prvu njemačku kripto banku.

Odluka je uslijedila nakon odluke njemačkog parlamenta da bankama omogući prodaju i pohranu kriptovaluta, a izvršni direktor Bitcoin Group SE Marco Bodewein istaknuo je mogućnost upoznavanja institucionalnih ulagača banke s visokim prinosima i sigurnosnim značajkama kriptovaluta.

9. Hut 8 Mining Corp

Kanadska tvrtka za kripto rudarstvo Hut 8 posjeduje 3.522 bitcoina, vrijednih 134 milijuna dolara, prema bitcointreasuries.org. U lipnju 2021. tvrtka je uvrštena na Nasdaq Global Select Market pod HUT simbolom, a u SEC izvješću napomenuli su da su predani rastu vrijednosti dioničara povećanjem broja i vrijednosti bitcoin udjela.

Tvrtka je također objasnila da ostvaruje prihod iskorištavanjem svojih rezerva samostalno izrudarenih i zadržanih bitcoina, putem aranžmana računa prinosa s vodećim brokerskim kućama s digitalnom imovinom.

U lipnju 2021. godine Hut 8 podijelio je svoj ambiciozan cilj rudarenja 5.000 bitcoina do kraja   godine. Tvrtka je razgrabila nove rudarske strojeve, te joj također pogoduje kineska represija koja je smanjila difficulty rudarenja. Ne iznenađuje optimizam tvrtke da će povoljno geopolitičko okruženje koristiti njihovim rudarskim operacijama u 2021.

10. Riot Blockchain

Još jedna tvrtka u kripto rudarstvu, Riot Blockchain sa sjedištem u SAD-u, zauzima začelje top 10, s relativno skromnim udjelom od 2.243 bitcoina, vrijednih 85 milijuna dolara po današnjim cijenama.

S porastom procjene s ispod 200 milijuna dolara u 2020., na najviše razine od preko 6 milijardi     dolara u 2021. godini, tvrtka kojom se trguje na Nasdaqu, u posljednje je vrijeme na agresivnom  ekspanzijskom pogonu. U travnju 2021. potrošila je 650 milijuna dolara na rudarsko postrojenje od jednog gigavata u Rockdaleu u Teksasu, opisujući kupnju transformativnim događajem koji bi tvrtku učinio najvećom bitcoin rudarskom i hosting tvrtkom u Sjevernoj Americi kojom se javno trguje, mjereno ukupnim razvijenim kapacitetom.

Ipak, pad bitcoina uzrokovao je pad cijene dionica Riota. U vrijeme kupnje Rockdalea trgovalo se po cijeni od 48 dolara po dionici. Do srpnja 2021. skliznula je na oko 28 dolara, što je pad od 41 posto.

26. travanj 2024 22:22