Svijet
StoryEditor

Turisti masovno bukiraju smještaj na ukrajinskom Airbnbiju, a novac ide građanima

05. Ožujak 2022.
Inicijativa se s Twittera preselila i na druge društvene platforme, ali i potaknula CEO-a Airbnbija, Briana Cheskyija da se odrekne naknade

Jedan 'tweet' bio je dovoljan da se pokrene lavina pomoći ukrajinskim građanima i to na jedan prilično inventivan način. Nakon što je jedan korisnik na Twitteru objavio potvrdu rezervacije smještaja u Kijevu kojeg, dakako, ne planira koristiti već na taj način financijski pomoći vlasnici stana, i drugi su korisnici odlučili napraviti isto te preko Airbnbija, krenuli bukirati stanove te tako direktno slati novac ukrajinskim građanima. Ta se inicijativa s Twittera preselila na druge društvene platforme, ali i potaknula CEO-a Airbnbija, Briana Cheskyija da se odrekne naknade koju kompanija inače naplaćuje od posredovanja između turista i vlasnika smještaja.

Brza pomoć

Kako prenosi Business Insider, u razgovoru sa sedmoricom ljudi koji su na takav način odlučili pomoći Ukrajincima, saznali su da ih je motivirala činjenica da je to jedan od najbržih, ali i najsigurnijih načina da financijska pomoć dođe u ruke onih koji je trebaju. Osim što je Airbnbija podržao neformalnu akciju korisnika njegovih usluga diljem svijeta, osigurao je i smještaj 100 tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Ovo nije prvi put da se kompanija uključila u rješavanje problema izbjegličkih kriza – prošle su godine, tako, osigurali smještaj 30 tisuća izbjeglica iz Afganistana.

20. travanj 2024 06:17