Svijet
StoryEditor

U Rusiji postignut sporazum o regulaciji kriptovaluta

10. Veljača 2022.

Ruska vlada i središnja banka zemlje postigle su sporazum o tome kako regulirati bitcoin i druge kriptovalute u planu prepoznavanja digitalne imovine kao oblika valuta.

Prema dokumentu objavljenom na službenim stranicama ruske vlade u utorak, očekuje se kako će nacrt zakona biti predstavljen do 18. veljače.

- Optjecaj takve financijske imovine regulirat će država uz stroge obveze za sve sudionike na profesionalnom tržištu i naglasku na zaštiti prava običnih ulagača - stoji u dokumentu.

Prema lokalnim poslovnom mediju Kommersant, novi zakon unio bi kriptovalute u isti regulatorni okvir kao i strane valute.

Međutim, to bi zahtijevalo od ruske vlade da donese nove zakone i direktive, što bi se moglo dogoditi već u drugoj polovici 2022. ili početkom 2023.

Odluka je uslijedila nekoliko tjedana nakon što je ruska središnja banka predložila punu zabranu kriptovaluta, inicijativu koja je naišla na snažno protivljenje ministarstva financija zemlje.

Prijedlog sugerira da se kupnja kriptovaluta u Rusiji mora provoditi samo putem licenciranih i lokalno registriranih tvrtki s potpunom identifikacijom korisnika.

Drugim riječima, novim zakonodavstvom bankama će se omogućiti da posluju kao posrednici između korisnika i platformi za kripto trgovanje.

Mjenjačnice i peer-to-peer tržišta koja nude usluge kripto trgovanja također će se morati registrirati kao pravne osobe u Rusiji, što znači da će morati otvoriti račun kod ovlaštenih banaka i zadovoljiti sve zahtjeve koji se obično primjenjuju na tradicionalne financijske institucije.

Praćenje korisničkih transakcija

Osim toga, novi zakon obvezat će strane kripto mjenjačnice na uspostavu zasebnog ureda u Rusiji.

I domaće i strane tvrtke morat će provjeravati transakcije zbog znakova nezakonitih aktivnosti i čuvati podatke o transakcijama korisnika najmanje pet godina.

Ako se usvoji nacrt zakona, sve transakcije kriptovalutama preko 600.000 rubalja (oko 8.000 dolara) morale bi biti prijavljene Saveznoj poreznoj službi (FNS). Ako se to ne učini, to bi se moglo smatrati kaznenim djelom.

Začudo, prijedlog sugerira da banke koje rade s kripto mjenjačnicama ne bi mogle koristiti alate za blockchain analitiku koje nude tvrtke poput Chainalysias ili Elliptica.

Umjesto toga, morat će koristiti alat za praćenje koji je razvila ruska Savezna služba za financijski nadzor (Rosfinmonitoring).

Prema dokumentu, ovaj alat, nazvan 'Transparent blockchain', može pomoći identificirati vlasnike novčanika kriptovaluta i sposoban je prikupljati  informacije s darkneta i utvrditi obrasce nezakonite uporabe digitalne imovine.

19. travanj 2024 09:10