Svijet
StoryEditor

Ukrajinska kriza se prelila na svjetska tržišta, od dionica do zlata. Medvedev prijeti Europljanima cijenom plina

22. Veljača 2022.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije samoproglašene separatističke republike u istočnoj Ukrajini, ruske dionice pale su za čak 19 posto, a kako prenosi Bloomberg, ulagači su traže utočišta u zlatu i američkim državnim obveznicama.

Ruski rubalj pao je na najnižu razinu od studenog 2020., iako se ponovno digao, a napetost je dovela i do skoka cijene nafte na najvišu razinu u posljednjih sedam godina. Nafta brent, međunarodno mjerilo, porasla je za čak 3,2 posto na 98,49 dolara po barelu, što je najviša razina od 2014. Cijene prirodnog plina su također porasle, prenosi Financial Times.

Charlie Robertson, glavni ekonomist u Renaissance Capitalu, smatra da ako se ova situacija razvije u rat, cijene prirodnog plina u Europi bit će najveća prijetnja globalnom gospodarstvu.

- Nafta bi mogla poskupjeti još 10 ili 20 dolara, ali prirodni plin, zbog ovisnosti Europe o njemu, mogao bi porasti još i više - kaže Robertson.

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se na Twitteru nakon izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza da će Njemačka zaustaviti proces certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2.

- Dobrodošli u vrli novi svijet u kojem će Europljani vrlo brzo plaćati 2000 eura za 1000 kubičnih metara prirodnog plina - napisao je Medvedev.

Dodatni rizici

Referentni MOEX indeks pao je za više od 30 posto u odnosu na rekord u listopadu prošle godine, pri čemu je većina tih gubitaka nastala ovog tjedna.

Dionice ruskih tvrtki koje kotiraju u inozemstvu također su bile pod snažnim prodajnim pritiskom. MSCI indeks koji prati trgovanje ruskim dionicama u Londonu i New Yorku ove je godine izgubio gotovo 30 posto svoje vrijednosti.

Također, cijene zlata porasle su u veljači jer su ulagači tražili sigurnije investicije.

Dionice državne energetske grupe Gazprom, koja je od početka godine izgubila otprilike četvrtinu svoje vrijednosti, porasle su u utorak blizu 2 posto, spriječivši pad Moexa, dok su dionice naftne i plinske grupe Tatneft porasle više od 5 posto. Dionice Rosnefta, još jedne velike naftne i plinske kompanije, pale su 3,9 posto, dok je ruska internet grupa VK pala 7,9 posto.

Kako su za Marketwatch rekli stratezi JPMorgana, na čelu s Hrvatom Dubravkom Lakoš-Bujasom, napetost između Rusije i Ukrajine predstavlja nizak rizik za zaradu američkih korporacija, ali šok s cijenama energenata zbog agresivnog zaokreta središnjih banaka koje žele ukrotiti rastuću inflaciju mogao bi dodatno umanjiti raspoloženje ulagača i izglede za rast. Usred neizvjesnosti ove krize, 'pooštravanje monetarne politike, po našem mišljenju, i dalje ostaje ključni rizik za dionice jer središnje banke pokušavaju ponovno učvrstiti niža inflacijska očekivanja' rekli su u timu JPMorgana.

Međutim, najveći utjecaj na ruske dionice predstavlja rastuća zabrinutost zbog sankcija zapadnih zemalja. Financial Times piše da je američki državni tajnik Antony Blinken osudio ovaj potez Rusije kao 'jasan napad' na suverenitet Ukrajine, dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla da je napredovanje Rusije, koje je Putin okarakterizirao kao vježba 'mirovnosti', predstavlja 'kršenje međunarodnog prava'.

07. svibanj 2024 11:51