Svijet
StoryEditor

Urugvaj i Kolumbija među novim regulatorima bitcoina u Latinskoj Americi

06. Kolovoz 2021.

Urugvaj se pridružuje nedavnom valu političkih inicijativa za reguliranje bitcoina i kripto industrije u Latinskoj Americi, baš kao što Kolumbija sama poduzima poteze za ažuriranje postojećeg regulatornog kripto okvira.

Jučer je urugvajski poduzetnik i senator Juan Sartori predstavio formalni nacrt zakona o reguliranju kriptovaluta. Predloženim zakonom namjeravaju se popuniti zakonske rupe vezane uz kripto industriju s ciljem sprječavanja kaznenih djela povezanih s korištenjem digitalne imovine.

Što je u predloženom zakonu u Urugvaju?

Zakon je relativno širok, što bi moglo poboljšati njegove izglede za napredak, budući da ne mijenja prethodno definirane koncepte niti stvara potrebu za izmjenom postojećeg pravnog ili administrativnog okvira zemlje.

Predloženi zakon u osnovi nastoji regulirati izdavanje, skrbništvo i trgovanje kripto imovinom, ostavljajući kripto rudarstvo, kao što je rudarenje bitcoina, u drugoj klasi gospodarske aktivnosti. Definira kripto imovinu kao 'digitalne proizvode koji koriste kriptografsku enkripciju kako bi zajamčili svoje vlasništvo i osigurali integritet transakcija'.

Navodeći to u zakonu, prijedlog zakona ima za cilj pružiti jasnoću regulatornim agencijama pri utvrđivanju pravila, izbjegavajući proturječna tumačenja. Štoviše, zakon predlaže tri obvezne licence za one koji su zainteresirani za sudjelovanje u industriji kriptovaluta.

Prva je dozvola koja se dodjeljuje onima koji djeluju kao posrednici na tržištima. U tom slučaju i centralizirane i peer-to-peer mjenjačnice koje djeluju u zemlji moraju biti registrirane kao takve.

Druga je licenca za nadzor kripto imovine, odnosno svaka tvrtka koja skladišti imovinu svojih klijenata  mora posjedovati tu dozvolu. Ova kategorija uključuje pružatelje novčanika, mjenjačnice, banke i financijske subjekte koji bi nudili kripto usluge korisnicima kao što su štedni računi, skrbništvo i krediti. 

Treća je licenca za izdavanje kripto imovine ili tokena s financijskim karakteristikama. U tom smislu, ICO-ovi i tvrtke zainteresirane za izdavanje stablecoina ili vlasničkih tokena (za razliku od JP Morganovog JPM Coina u SAD-u, na primjer) moraju imati odgovarajuću licencu prije pokretanja tokena. 

Prema zakonu, kripto rudarstvo neće zahtijevati ovakve posebne dozvole, ali će zahtijevati dozvolu ministarstva industrije. Prema industrijskom registru Ministarstva industrije i trgovine, rudarstvo će se smatrati 'industrijskom djelatnošću', što znači da spada u djelokrug ministarstva, a postupak ishođenja dozvole ostao bi relativno jednostavan.

Kolumbijski kripto prijedlog

U međuvremenu, u Kolumbiji, senator Mauricio Toro jučer je najavio napredak vlastitog zakona koji nastoji donijeti propise prilagođene kriptovalutama u zemlji. Prema kolumbijskom senatoru, zakon je u osnovi usmjeren na kontrolu crnog tržišta, jamčenje sigurnijih transakcija i promicanje alternativa tradicionalnom bankarskom sustavu.

Kako bi se to postiglo, zakonom se uspostavlja niz zahtjeva za nacionalne i inozemne mjenjačnice koje žele poslovati u zemlji, zahtijevajući od njih da se registriraju kod kolumbijskih vlasti. Osim toga, poduzeća moraju jasno navesti svoju korporativnu svrhu kao usluge razmjene kripto imovine i pružiti objavljivanje rizika u vezi s nepovratnošću kripto transakcija, ako prijedlog postane zakon.

26. travanj 2024 20:56