Svijet
StoryEditor

Vjerujte statistici - ona nikad ne laže  

20. Ožujak 2020.
statistika a

Ovih dana vijesti o koronavirusu stižu sa svih strana. Koliko je zaraženih, koliko izliječenih, koliko umrlih.

Stranica Worldometers u realnom vremenu daje razne statistike, od broja stanovnika, rođenih, umrlih, potrošnje za zdravstvo i slično. Zapravo, postoje statistike u realnom vremenu o gotovo svemu.

Tražeći neke zanimljivosti oko korone, zapazio sam zanimljiv podatak. Naime, prema stranici Worldometers, broj trenutno zaraženih od koronavirusa iznosi 246,804, umrlih od virusa je 10,064, a izliječenih 88,493.

E sad, ove brojke nekome mogu izgledati katastrofično, ali postoje i mnogo gore statistike koje premašuju ove brojke, a također se događaju svakodnevno. Ali te statistike danas, ali ni inače, nitko ne spominje.

Recimo, prvo što upada u oči je statistika umrlih od gladi. Prema stranici, broj umrlih od gladi u zadnja 24 sata iznosi 13.609, ali svakih pet sekundi taj broj naraste za još jedan slučaj, dok na godišnjoj razni ova brojka na veliko premašuje dva milijuna ljudi.

Broj smrtnih slučajeva i bolesti povezanih s nedostatkom čiste i pitke vode danas iznosi 1027 slučaja, a na godinu od bolesti poveznaih s nedostatkom pitke vode živote izgubi gotovo 200 tisuća ljudi.

Od obične sezonske gripe ove godine je do sada živote izgubilo gotovo 105,775 ljudi, dok je broj smrtnih slučajeva u zadnja 24  595.



Možemo i još malo dalje. Od dvije najgore legalne ovisnosti, pušenja i alkohola, danas je živote izgubilo više od 9 tisuća ljudi. Od problema povezanih s cigaretama točan broj iznosi 6,123, a od alkoholnih bolesti 3,065.

Dalje ne moramo ni ići, jer rak, malarija, HIV i ostale 'uobičajne' bolesti kose stanovništvo nemilice i velikom brzinom. Dovoljno je pogledati stranicu Worldometers, ostati na njoj koju minutu i perspektiva nekako odmah bude drugačija.

Na kraju želim reći, da s ovim tekstom ne želim umanjiti trenutni problem i pandemiju koronavirusa, niti umanjiti probleme koje donosi i koje će nakon što pandemija prođe virus ostaviti iza sebe. Ali bitno je staviti u perspektivu svakodnevu situaciju i svakodneve probleme i smrtne slučajeve o kojima se ne priča, kao što sam rekao, čak i kada nema pandemije.

A za kraj evo i jedan sretni statistički podatak, danas se do 11 sati ujutro na svijetu rodilo više od 173 tisuće djece, a u prva tri, sada skoro i četiri mjeseca, čak 30 milijuna.

Vjerujte brojevima, oni nikad ne griješe.

16. travanj 2024 12:59