Svijet
StoryEditor

Xiaomi po prvi put nadmašio Apple i zauzeo drugo mjesto u svijetu po broju isporučenih telefona

16. Srpanj 2021.
PR, Xiaomi

Canalys, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje tržišta, lansirala je svoje Q2 izvješće o globalnom tržištu pametnih telefona po kojem je Xiaomi zauzeo drugo mjesto sa 17 posto udjela i 83 posto međugodišnjeg rasta, nadmašivši Apple.

Canalys je objavio da Xiaomi sada transformira svoj poslovni model iz izazivača u pozicioniranog lidera pametnih telefona i to zahvaljujući inicijativama poput konsolidacije partnera i pažljivijeg upravljanja na otvorenom tržištu. Prema Canalysu, novi cilj Xiaomija je istisnuti Samsung kako bi postao najveći svjetski prodavač pametnih telefona.

U pismu svim zaposlenicima, Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Xiaomija, istaknuo je da je zauzimanje drugog mjesta na globalnom tržištu ključna prekretnica u povijesti Xiaomijeva poslovanja. Nakon pet godina koninuiranog ulaganja u segmentu unaprjeđenja, a koje se odvijalo u izuzetno teškim uvjetima, Xiaomijeve proizvodne mogućnosti znatno su poboljšane Xiaomi je otvorio put u premium segment tržišta i povećao svoj tržišni udio. Xiaomi će kontinuirano jačati svoje temeljne sposobnosti i učvršćivati ​​svoje mjesto kao drugi najveći brend pametnih telefona.

U četvrtom kvartalu 2020. globalne isporuke Xiaomija dosegnule su 43,4 milijuna primjeraka s rastom od 31,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nadmašivši Apple prvi put i vrativši se na treće mjesto. U prvom kvartalu 2021. Apple se popeo na 2. mjesto s 15 posto globalnog tržišnog udjela na pametnim telefonima, a slijedi ga Xiaomi sa svojih 14 posto tržišnog udjela. Tada je globalna isporuka pametnih telefona Xiaomi bila 49,4 milijuna primjeraka uz rast od 69,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kako navode u priopćenju.

- Sedmogodišnje istraživanje prekomorskih tržišta od 2014. uspješno je donijelo naš trag u više od 100 zemalja i regija širom svijeta, uspostavljajući vodeću poziciju i postavljajući čvrste temelje za rast na mnogim ključnim lokalnim tržištima. U 2020. godini polovica naših prihoda dolazila je s inozemnih tržišta, pretvarajući Xiaomi u istinski globalnu tvrtku - rekao je Andrew Wong, generalni menadžer Xiaomija.

Otkako je Xiaomi lansirao svoju prvu premium seriju Mi 10, kontinuirano uvodi inovacije u ključnim segmentima poput fotografija, zaslona, punjenja, pametne proizvodnje i još mnogo toga. Xiaomi ulaže u postizanje proboja na premium tržištu, donošenje vrhunske vodeće tehnologije potrošačima i doprinosi oblikovanju smjera u kojem se industrija pametnih telefona kreće.

Xiaomi je prvi koji je na tržište doveo brojne vodeće tehnologije. U segmentu kamera, Xiaomi je prvi predstavio kameru od 108 megapiksela, senzor kamere GN2 i inovativnu tekuću leću. U segmentu zaslona Xiaomi je pionir tehnološkog istraživanja treće generacije podzaslonskih kamera. Xiaomi je, također, predvodnik u punjenju baterija time što je po prvi put osigurao žično punjenje od 200 W i bežično punjenje od 120 W. Uz to, prvi je uveo litij-ionske baterije na bazi grafena i silicijske kisikove baterije druge generacije. Xiaomi je, osim toga, i pionir u keramici za mobilne telefone, vodeći u trendu istraživanja industrije.

- Ključna komponenta uspjeha je uvjerenje u pružanje vrijednosti korisnicima. Svi uspjesi dokazani su i predanošću da neumorno nudimo nevjerojatne proizvode s realnim cijenama. Prošle smo godine uspostavili svoju osnovnu strategiju 'Smartphone × AIoT' za sljedeće novo desetljeće - izjavio je Wong. 

Uz to, započela je s radom prva faza Xiaomijeve pametne tvornice. Proizvodne linije su automatizirane i sposobne proizvesti milijun vrhunskih pametnih telefona godišnje, a tu je ujedno i ogroman laboratorijski pogon koji Xiaomiju omogućuje istraživanje novih materijala i tehnologija, kao i testiranje naprednih proizvodnih i proizvodnih procesa.

Inovacije su dio Xiaomijeve kulture i tvrtka znatno ulaže u istraživanje i razvoj i zapošljavanje najboljih talenata. Xiaomi je uložio gotovo 10 milijardi RMB u istraživanje i razvoj 2020. godine, ove godine očekuje se porast broja za od 30 do 40 posto. Početkom 2021. godine Xiaomi je najavio najveći pogon za zapošljavanje inženjera u svojoj povijesti: 5.000 inženjera u jednoj godini, koji će zauzeti 20 posto ukupnog broja zaposlenih, stoji u priopćenju.

Globalno širenje Xiaomija, kao i transformacija u nove maloprodajne kanale, bili su važna pokretačka snaga u pomaganju tvrtki da postane drugi najveći proizvođač pametnih telefona. Prema najnovijim globalnim podacima o pametnim telefonima Canalysa, Xiaomi se brzo širi na inozemnim tržištima, dosežući preko 300 posto međugodišnjeg rasta na tržištu Latinske Amerike, preko 150 posto međugodišnjeg rasta u Africi i preko 50 posto međugodišnjeg rasta u zapadnoj Europi.

Prema najavi rezultata Xiaomi za Q1 2021, pametni telefoni Xiaomi ušli su na više od 100 tržišta širom svijeta, svrstali se na prvo mjesto po udjelu na tržištu pametnih telefona na 12 tržišta i na 2. mjesto u Europi. Godinama je također broj 1 u Indiji. U Srednjoj i Istočnoj Europi zadržavamo prvo mjesto s 82 posto godišnjeg rasta i 32 posto udjela u jedinici. Povijesni podaci zabilježeni su i na hrvatskom tržištu. Prvi put ikad Xiaomi je postao prva marka pametnih telefona. 

02. prosinac 2022 21:34