Svijet
StoryEditor

Zaposlenici Amazona traže stalnu mogućnost rada na daljinu

19. Kolovoz 2021.
Piše: Danica Gršković

Zbog naglog rasta broja zaraženih delta sojem koronavirusa, Amazon je odgodio povratak zaposlenika u urede do početka sljedeće godine. Prvobitno je bilo planirano da se zaposlenici počnu vraćati u urede od 7. rujna ove godine, ali je taj datum pomaknut na 3. siječnja 2022. godine. Uz to, kad se zaposlenici vrate na posao u urede, morat će nositi maske, osim ako pokažu potvrdu da su cijepljeni.

No, u lipnju su u Amazonu donijeli odluku da zaposlenici tri dana rade u uredu, a dva dana remote, odnosno od kuće. Ti su novi planovi za djelomičan povratak u urede potaknuli neke zaposlenike da zatraže mogućnost stalnog rada na daljinu.

Naime, s obzirom na to da sve više tvrtki nudi radnicima stalan rad na daljinu, odnosno stalnu mogućnost rada od kuće, zaposlenici Amazona smatraju da će radnika više motivirati izbjegavanje prometnih gužvi, nego ured i uredski stol te su se zato u internoj komunikaciji počeli zalagati za mogućnost stalnog rada od kuće. Također, napominju da je virtualna radna snaga postala nepovratan trend.

Međutim, nije u potpunosti jasno ima li svih 1,3 milijuna Amazonovih zaposlenika takve stavove, uključujući i 75,000 zaposlenika u sjedištu tvrtke u Seattleu. No, ovakvi komentari ističu poteškoće s kojima se susreću Amazon i druge tehnološke tvrtke prilikom pokušaja vraćanja zaposlenika u urede.

Sindikalna borba

U zadnje vrijeme, a osobito tijekom pandemije, značajan broj zaposlenika otišao je iz Amazona zbog načina na koji ih se tretira. Naime, radnici tvrde da ih kompanija tretira kao robote jer zahtjeva ogromne radne kvote i nedovoljno ih se poštuje. Uz to kritiziraju i određene poslovne prakse Amazona zbog koji se, navodno, uništava konkurencija. Zbog takvog ophođenja, osim masovnih odlazaka, došlo je i do pokretanja sindikalne borbe protiv Amazona koju su pokrenuli radnici i advokatski tim sindikata. I sadašnji zahtjevi za stalnom mogućnošću rada na daljinu dio su tih borbi.

No, Amazon nisu napustili samo zaposlenici, već i njegov bivši izvršni direktor i osnivač Jeff Bezos. Svoje je mjesto prepustio Andyju Jassyju kako bi imao više vremena za filantropiju, ali i nadmetanja oko odlaska u svemir s Elonom Muskom, čovjekom koji ga je početkom godine svrgnuo s pozicije najbogatijeg na svijetu.

Val odlazaka

Osim Bezosa, još jedna od ključnih osoba odlazi iz Amazona, a to je Wei Gao, potpredsjednica lanca trgovine, proizvoda i opskrbnog lanca. Tijekom 16 godina rada u Amazonu, Gao je radila na nekoliko pozicija, uključujući i poziciju potpredsjednice predviđanja i visoke pozicije u timu za Amazonovu internetsku trgovinu za čitanje e-knjiga Kindle.

Gao je bila najpoznatija po ulozi Bezosove savjetnice, a službeno je bila tehnički savjetnik predsjednika Uprave, gotovo dvije godine. Položaj 'u sjeni' posebno je privlačan jer većina bivših savjetnika nastavi imati važne uloge u Amazonu.

Stvarni razlog njezinog odlaska nije poznat, niti je poznato na koju poziciju te kamo odlazi. Njezin odlazak dio je rastućeg popisa odlazaka s pozicija izvršne vlasti u Amazonu, koji uključuje otprilike 50 potpredsjednika u manje od dvije godine. Osim Gao, direktor maloprodaje Jeff Wilke i potpredsjednik fizičkih trgovina Steve Kessela također odlaze iz kompanije, a prošli tjedan otišao je i Charlie Bell, 23-godišnji veteran Amazonovog web servisa.

16. travanj 2024 13:07