Svijet
StoryEditor

Zašto je rujan bio toliko loš mjesec za američke dionice

05. Listopad 2021.
Piše: Vlatko Kesegić, FIMA Vrijednosnice d.o.o.

Rujan se pokazao kao vrlo loš mjesec za ulagače u američke dionice s obzirom da je vodeći dionički indeks S&P 500 izgubio na vrijednosti 4,8%. Ovo nije bio samo najlošiji mjesec u 2021. godini već i najoštriji mjesečni pad indeksa od ranih dana početka pandemije prošle godine.

Osim što sezonski rujan i listopad znaju biti slabiji mjeseci za američke dionice, više je faktora koji su utjecali na ovakvu izvedbu tržišta dionica. Iz perspektive tehničke analize, u rujnu su se počeli paliti signali da je došlo vrijeme za predah od kontinuiranog rasta tržišta ove godine s obzirom da se primjerice indeks relativne snage S&P 500 našao pred prekupljenim područjem (overbought). Iz makroekonomske perspektive, porast širenja zaraze delta varijante COVID-19 virusa ponovno je počeo izazivati brigu da će se oporavak američke ekonomije usporiti. A tu su i politički problemi. Osim onih geopolitičkih koji su se pojavili nakon turbulentnog povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, otežani pregovori političara u Washingtonu oko glasanja u vezi podizanja granice zaduživanja prijete potencijalnom gašenju savezne vlade.

Investitorima koji možda nisu bili obeshrabreni ranije navedenim faktorima pažnju su svakako privukli komentari monetarne vlasti koja je ranije bila izuzetno akomodativno nastrojena prema dioničkim tržištima. Naime, američka središnja banka Fed počela je signalizirati zaoštravanje monetarne politike najavom smanjivanja mjesečnih iznosa za kupnju obveznica. Sve navedeno kao i sve snažniji inflatorni pritisci povezani s poremećajima u opskrbnim lancima i uzletu cijene energenata, utjecali su da prinos na 10-godišnje državne obveznice poraste na najviše razine od početka ljeta što najčešće ima određeni negativan utjecaj na cijene dionica.       

Ipak, ovakva dinamika na financijskim tržištima, u kojima je tijekom intenzivnijeg porasta prinosa obveznica dioničko tržište padalo ili stagniralo, u slučajevima ranije ove godine, nije značio i kraj pozitivnog trenda. Prikazano grafikonom u nastavku, moguće je identificirati barem četiri slične faze prethodno u 2021.

Tijekom kraćih ali i dužih faza skokova prinosa na obveznice, tržište se nakon inicijalnog pada vratilo trendu rasta. Razlog tome je, osim faktora još uvijek akomodativne politke Feda, da u fazi skoka prinosa dolazi do porasta cikličkih dionica poput onih iz financijskog sektora, a rasprodaje dionica iz sektora osjetljivih na kamatne stope poput tehnoloških. U suprotnim fazama stagnacije ili pada prinosa, tehnološke dionice su nadoknađivale zaostatke za cjelokupnim tržištem i time se indeks u cjelini postepno i dalje uspinjao tijekom godine. Navedena dinamika na tržištu prikazana je na idućem grafikonu gdje je kretanje indeksa S&P 500 uspoređeno s kretanjem ETF-a koji prati financijski sektor, XLF, i ETF-a koji prati kretanje tehnološkog sektora, XLK.

Slično ponašanje tržišta bilo je primjetno i tijekom rujna, ranije okarakteriziranog kao vrlo lošeg za ulagače, u kojem su dionice banaka i energetskih kompanija imale znatno bolju izvedbu od ostatka tržišta koje je pod utegom u indeksu prevladavajuće težine tehnoloških dionica skliznulo.

Ovakvo razmišljanje u stilu da je čaša napola puna i da se investitori do kraja godine mogu nadati potencijalnom „Santa rally-u“ ovisit će naravno u kolikoj mjeri investitori mogu apsorbirati negativne vijesti kojih je čini se sve više. Osim onih povezanih sa sad već zamornom pandemijom, sve važnije su i one vezane za poremećaje u opskrbnim lancima, rastućim troškovima rada i ostalih troškova koji čine sve veće pritiske na marže kompanija a o kojima će se više saznati već tijekom listopada kada započne nova sezona objave tromjesečnih izvještaja.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

20. travanj 2024 07:05