Svijet
StoryEditor

Za što je sve SAD sankcionirao Rusiju u prošlosti

22. Veljača 2022.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da njegova zemlja sada dvije ukrajinske regije Donjeck i Luhansk smatra neovisnim državama, SAD i zapadni saveznici, ali i drugi  požurili su objaviti tko će bolje sankcije nametnuti Rusima koje su, naravno, širokog raspona. Od Njemačke koja je zaustavila Sjeverni tok 2, Britanije koja sankcionira ruske banke, pa do SAD-a koji sankcionira i banke, ljude, vozila..

Gledajući trenutačne američke sankcije Rusiji, invazija Ukrajine 2014. i zauzimanje poluotoka Krima glavni su razlog zašto su SAD sankcionirale ruske pojedince, organizacije ili transportna plovila. Oko 735 ruskih subjekata trenutačno je pod sankcijama zbog veze s okupacijom Krima i ruskim aktivnostima u Donjecku i Lugansku.

Drugi najveći razlog sankcija SAD-a prema Rusiji su  'zlonamjerne kibernetičke aktivnosti i utjecajne operacije', a zbog toga je pod sankcijama oko 170 ruskih subjekata.  Aktivnosti uključuju kibernetičke napade za financijsku dobit ili u ime ruske vlade, za miješanje u izbore u SAD-u i za podrivanje drugih demokratskih institucija.

Kršenje ljudskih prava i korupcija rjeđi su razlog za sankcije kao i upotreba kemijskog oružja zbog koje je sankcioniran neodređen broj ruskih subjekata umiješanih u  trovanje bivšeg ruskog obavještajnog časnika Sergeja Skripala i drugih 2018. i oporbenog političara Alekseja Navaljnog 2020.

Nadalje, oko 30 ruskih subjekata – među kojima su banke, trgovci naftom, državni izvoznik oružja Rosoboronexport i podružnice državne naftne tvrtke Rosnef – kažnjeno je zbog nepoštivanja sankcija UN-a protiv Sjeverne Koreje, Sirije i Venezuele.  Još 23, uglavnom plovila, podliježu sankcijama zbog svoje umiješanosti u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke. 

Dok se sankcije protiv organizacija i plovila odnose na njihovu sposobnost trgovanja ili potpisivanja poslovnih ili državnih ugovora sa SAD-om, sankcije protiv pojedinaca mogu uključivati zamrzavanje strane imovine ili zabranu putovanja u Sjedinjene Države.

image

sankcije SAD-a prema Rusiji

foto
29. travanj 2024 20:26