Tehnopolis
StoryEditor

Američki regulatori dali Amazonu zeleno svjetlo za testiranje bespilotnih letjelica

23. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Amazon je dobio odobrenje američkih regulatora za testiranje bespilotnih letjelica za dostavu na otvorenom. Dio je to Amazonovog plana da korisnicima naručene pakete dostavlja zrakom, iako tema već neko vrijeme izaziva zabrinutost oko sigurnosti i privatnosti.

FAA – Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration) je u četvrtak Amazonu izdala certifikat kojim se dozvoljava testiranje letjelica iznad privatnih, ruralnih posjeda u saveznoj državi Washington. Time je kompanija izuzeta iz nekih zakonskih ograničenja.

Naravno, propisana su i ograničenja. Certifikat se odnosi samo za specifični model Amazonovih dronova i kompanija za svaku izmjenu na modelu mora tražiti novi certifikat. Visina leta je ograničena na 120 metara, testiranja se moraju obavljati tijekom dana, a dronovi uvijek moraju biti vidljivi. Amazon je od FAA-a tražio dozvolu za let na visini od 150 metara.

Osobe koje upravljaju letjelicama moraju imati licencu pilota i zdravstvene certifikate, a Amazon regulatorima mora dostavljati mjesečna izvješća.

U sklopu programa nazvanog ‘Prime Air‘, Amazon razvija bespilotne letjelice koje mogu dostići brzinu od 80 km/h, samostalno funkcionirati i izbjegavati objekte koji im se nađu na putu. Jeff Bezos, Amazonov CEO, je ranije zaprijetio da će kompanija ‘biti primorana preseliti testiranja dronova izvan SAD-a‘ ukoliko im ne bude odgovarao regulatorni okvir.

26. travanj 2024 06:12