Tehnopolis
StoryEditor

Aplikacijom Rooms Facebook će omogućiti anonimne objave

24. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Facebook je izbacio novu aplikaciju koja korisnicima omogućava anonimno objavljivanje.

Aplikacija se zove Rooms, a predstavljena je u srijedu. Riječ je o samostalnoj mobilnoj aplikaciji namijenjenoj korisnicima iOS-a, koja dopušta korištenje Facebooka bez korištenja stvarnih imena. Cilj je ljudima omogućiti raspravljanje o osjetljivim temama, bez straha od osude.

‘Soba‘ je sastavljena od fotografija i postova na neku temu, sve po odabiru korisnika. Korisnik može pozvati druge da se pridruže u sobi, gdje onda svi mogu anonimno raspravljati. Boje, ikone i fotografije su promjenjive. Prvi korisnici su, primjerice, kreirali sobe za rasprave o parkingu ili receptima.

- Postoje nebrojene situacije u kojima želite ostati anonimni. Želimo ljudima omogućiti toliko željenu fleksibilnost. – izjavio je Facebookov Josh Miller, koji je predvodio projekt.

Android i desktop verzije aplikacije se očekuju u budućnosti.

Ova aplikacija predstavlja velik korak za Facebook. Od samog starta, 2004. godine, Facebook zahtijeva korištenje pravih imena. Sada se može pohvaliti s milijardom profila, čak i više. Tvrtka je još donedavno branila tu politiku. Tako je Facebookov CPO Chris Cox izjavio kako su korisnici sigurniji ako se koriste stvarnim informacijama:

- Prije svega, to je razlog zbog kojeg je Facebook inicijalno stvoren – da bi se razlikovao od ostatka interneta gdje su pseudonimi, anonimnost i nasumična imena norma. Drugo, to je primarni mehanizam kojim raspolažemo u pokušaju zaštite milijuna ljudi svakodnevno. – objašnjava on.

Nova aplikacija možda je reakcija na sve veću popularnost društvene mreže Ello, koja korisnicima omogućava korištenje imena po volji. Ello se, osim toga, ističe i pristupom korisnicima – tretira ih kao individue te nema namjeru prodavanja njihovih podataka oglašivačima.

- Svaki post koji podijelite, svaki prijatelj kojeg dodate, svaki link koji stisnete se prati, zabilježava i pretvara u podatke. Oglašivači kupuju te podatke kako bi vam mogli prikazivati oglase. Vi ste proizvod kojim se trguje. Mi vjerujemo da postoji bolji način. – stoji u manifestu društvene mreže Ello.

28. travanj 2024 07:01