Tehnopolis
StoryEditor

Apple je predstavio brojne novitete – najvažniji među njima su novi operativni sustav i Apple Music

09. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na jučerašnjem Appleovom događanju naziva Worldwide Developers Conference (WWDC), koje je započelo u 19 sati po hrvatskom vremenu u San Franciscu, predstavljeni su noviteti na kojima je Apple radio u protekloj godini.

Među brojnim najavljenim novostima, najveću važnost ima nova verzija operativnog sustava – iOS 9. U kategoriju ‘glavnih vijesti‘ zasigurno spada i nova aplikacija za glazbeni streaming – Apple Music.

Tim Cook, koji je otvorio konferenciju, predstavio je novi operativni sustav za Appleov pametni sat, watchOS 2. Cilj je potaknuti stvaranje aplikacija namijenjenih baš za taj uređaj, a od novosti su tu ugrađena budilica, Apple Pay s novim mogućnostima, poboljšana Wallet aplikacija te izmjene na e-mail opcijama. Aplikacije kreirane isključivo za Apple Watch po novom će imati podršku za pristup mikrofonu, zvučnicima, bluetooth uređajima te digitalnoj kruni.

iOS 9

Appleov Craig Federighi je najavio novu verziju operativnog sustava za iPhone i iPad. Prije svega, naglasak je na umjetnoj inteligenciji i Siri, koja će bolje prepoznavati upite koji koriste prirodni, razgovorni jezik. Zahvaljujući novoj funkcionalnosti, naziva Proactive, Siri će vam nuditi kontakte koje možda želite kontaktirati ovisno o nadolazećim događajima.

Jennifer Bailey je predstavila novosti kad je riječ o Apple Pay sevisu. Ponuda je proširena na brojne trgovačke lance po SAD-u, ali je najavljeno i širenje na manje trgovine. Apple Pay će od srpnja biti dostupan i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će ga podržavati više od 250 tisuća lokacija, trgovina te sustav javnog prijevoza.

U novom iOS-u naići ćete na potpuno novu aplikaciju – News. Najlakše rečeno, izgleda kao Flippboard. Prikaz i izbor vijesti prilagođavat će se preferencijama korisnika. Aplikacija podržava video zapise, animacije, foto galerije i brojne druge mogućnosti. Za početak će biti dostupna u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji.

Novi iOS donosi brojne novosti za korisnike iPada. Omogućen je napredni multitasking koji podrazumijeva split-scren mogućnosti, odnosno istovremen rad na dvije aplikacije koje se mogu prikazivati u različitim omjerima. Međutim, ono što će razočarati brojne korisnike jest činjenica da je ta funkcionalnost neće biti dostupna svima. Naime, OS 9 bit će moguće instalirati na sve uređaje koji sada podržavaju iOS 8, a to su iPad 2 te novije verzije te iPhone 4S i novije verzije. Pojavile su se i špekulacije kako je riječ o strategiji za povećanje prodaje iPada. Naime, prodaja je u prvom kvartalu ove godine pala za 23 posto u odnosu na prvi kvartal 2014.

Od ostalih novosti, iOS 9 će dobiti pametniju tipkovnicu, baterija će trajati sat vremena duže (a moguće je i koristiti novi način rada koji produljuje trajanje baterije za čak tri sata), a neke nove funkcionalnosti će dobiti i aplikacije Notes te Apple Maps. Manje nadogradnje dobit će i HealthKit, HomeKit, te CarPlay. Apple je predstavio i napredniju verziju Swift programskog jezika za developere – Swift 2.

Nadogradnja u iOS 9 zahtijevat će 1,3 GB memorije.

Apple Music

Novi Appleov servis za streaming glazbe je predstavio suosnivač Beatsa, Jimmy Iovine. Apple Music korisnicima će pružati mogućnosti streaminga, stvaranja playlista, preporuke i neke specijalizirane radio postaje. Glazbenici će preko Musica moći dijeliti ekskluzivan sadržaj.

Iovine je najavio kako će korisnicima biti dostupan stream iz kataloga koji sadrži više od 30 milijuna pjesama dostupnih preko iTunesa. Aplikacija je povezana i sa Siri, pa će se glazba moći pretraživati glasovnim naredbama, a Siri će pružati i glazbene preporuke.

Aplikacija će biti dostupna od 30. lipnja, a moći će je koristiti i korisnici Androida. Cijena je 10 dolara mjesečno, a obiteljski paket bit će dostupan za 15 dolara.

20. travanj 2024 11:33