Tehnopolis
StoryEditor

Apple je u posljednjem kvartalu 2014. prestigao Samsung po broju prodanih smartphonea

05. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Na kraju posljednjeg kvartala 2014. godine Apple je prijavio profit u iznosu od nevjerojatnih 18 milijardi dolara, što je najveći profit koji je neka javna tvrtka ikada zabilježila.

Istovremeno je Samsung izjavio kako je dobit kompanija u odnosu na proteklu godinu pala za 37 posto. Nakon takvih objava, započele su špekulacije o tome kako je Apple ponovno postao najuspješniji proizvođač smartphonea. Istraživačka tvrtka Gartner sada tvrdi kako je Apple u tijesnoj borbi ‘pobijedio‘ Samsung kad je riječ o broju prodanih uređaja.

Apple je u posljednjem kvartalu prošle godine prodao ukupno 74,8 milijuna iPhonea, a Samsung u istom razdoblju 73 milijuna uređaja. To je dramatična promjena u odnosu na prošlu godinu kada je Samsung prodao 83,3 milijuna smartphonea, a Apple 50,2 milijuna iPhone uređaja. Appleova pobjeda u posljednjem kvartalu je prva takva situacija još od 2011. godine.

Apple je, dakle, u četvrtom kvartalu držao 20,4 posto ukupnog tržišta smartphonea, što je više od 19,9 posto koliko je zabilježio Apple. Lenovo je zauzeo treće mjesto s udjelom od 6,6 posto tržišta, što je rast od 47,6 posto u odnosu na 2013. godinu. Taj rast može se pripisati akviziciji Motorole od strane te tvrtke, koja se dogodila u listopadu 2014. godine.

Samsung je vrhunac doživio u trećem kvartalu 2013. godine, nakon čega se uspjeh počeo osipati. Još jedna analitička tvrtka, Strategy Analytics, navodi kako je Apple ‘odgovoran‘ za 89 posto cjelokupnog profita na tržištu smartphonea u posljednjem kvartalu 2014. godine. Samsung je objasnio kako će situaciju promijeniti dva nova uređaja, Galaxy S6 i the Galaxy S6 Edge, koji će u prodaju krenuti 10. travnja.

Tvrtka Huawei je također odgovorna za Samsungov poraz, budući da svojom ponudom visokokvalitetnih Androida po niskim cijenama polako nagriza tržišne udjele vodećih proizvođača smartphonea.

Iako je Samsung izgubio bitku u posljednjem kvartalu, ako pogledamo rezultate cijele godine Samsung je i dalje najuspješnija tvrtka po broju prodanih uređaja. Naime, ukupne brojke pokazuju kako je Samsung prodao 307,5 milijuna smartphonea, dok je Apple prodao 191,4 milijuna uređaja.

U 2014. godini je u svijetu prodano otprilike 1,2 milijarde smartphonea, što je rast u odnosu na 969,7 milijuna prodanih smartphonea u 2013. godini.

28. travanj 2024 12:23