Tehnopolis
StoryEditor

Apple mora platiti 533 milijuna dolara zbog ‘krađe‘ patenta

25. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Porota saveznog suda u Teksasu utvrdila je kako Apple mora isplatiti 533 milijuna dolara odštete tvrtki Smartflash LLC zbog navodnog kršenja patentnih prava.

Riječ je softveru iTunesa, koji, prema sudskoj presudi, sadrži tri patenta te teksaške tvrtke. Smartflash LLC je tražio odštetu od 852 milijuna dolara. Porota je vijećala osam sati i na koncu presudila kako je Apple ne samo koristio patente tvrtke Smartflash LLC bez dozvole, već je to učinio svjesno i namjerno.

Apple, koji je najavio žalbu, tvrdi da je ovakav ishod samo još jedan u nizu dokaza kako patentni sustav hitno treba reformirati.

- Odbili smo isplatiti ovu kompaniju za ideje na koje su naši zaposlenici utrošili godine rada. Nažalost, nemamo drugog izbora osim boriti se na sudu. – stoji u Appleovoj izjavi.

Smartflash LLC je tužbu pokrenuo 2013. godine tvrdeći da je riječ o ‘krađi‘ patenata povezanih s pristupom i spremanjem skinutih pjesama, videa i igara. Osim Applea, tužbe su podnesene i protiv Samsunga, HTC-a te Googlea. Tvrtka je zadovoljna ishodom.

Isti sud je je 2012. godine naredio Appleu da tvrtki VirnetX Inc isplati 368 milijuna dolara zbog sličnih optužbi, ali je savezni prizivni sud odbacio presudu na temelju krivog izračuna odštete.

18. travanj 2024 21:48