Tehnopolis
StoryEditor

Država (još) ne shvaća važnost clouda

31. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Na konferenciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja istaknuto je kako više nije pitanje cloud već kakav cloud

Danas nije više pitanje treba li vam u poslovanju cloud usluga, već kakav vam to cloud treba, što nažalost na razini cijele Hrvatske još nije opća percepcija, istaknuto je, između ostalog, na konferenciji DataCentreTRENDs, u organizaciji tvrtke Megatrend poslovna rješenja d.o.o.

Kako je istaknuo voditelj Data centra u toj tvrtki, Renato Telen, država tu nikako ne stoji, ne shvaća važnost clouda,  firme, pak, polako sve više shvaćaju da bolje i brže poslovanje ide u tom pravcu baš pomoću clouda. Država tu, nažalost, ne ide ka nekom osvještenju. Da je mudrosti, kaže Telen, baš bi država napravila tri svoja Data centra, na tri točke, smjestila unutra prvo sebe, a onda tu uslugu nudila i ostalima.

U tim tehnologijama kao država kasnimo sigurno, ali slijedimo trendove. Kod nas tu nema nekog globalnog igrača koji bi pokupio veći dio tržišta, ali polako nas se sve više shvaća, jer sve to ide u trošak poslovanja, a ne mora se ići u neku kapitalnu investiciju, kaže Telen.

Inače, Megatrend se kao kompanija bavi business intelligenceom, sistemskim uslugama, servisima, te uslugama data centra. Megatrendov Data Centar pruža usluge korisnicima u rasponu od  velikih i međunarodnih korporacija,  telekomunikacijskih kompanija i banaka, osiguravajućih društava, tvrtki iz automobilske industrije pa do niza manjih poduzetnika
. Koliko tržišnog udjela Megatrend drži u biznisu skladištenja podataka, Telen kaže kako nema podataka, jer u Hrvatskoj uopće ne postoje podaci koliki je tu zapravo obujam posla.

Tu ima tri do četiri firme koje to nude kao neki svoj glavni posao, a imate i tvrtke koje to nude sa strane, kao neki svoj non-core buisness, kaže Telen. Ipak, bez obzira na sve, to je to je lukrativan i obećavajući posao, koji će, sasvim sigurno, ići naprijed, no to je jako spori proces. U Hrvatskoj je to još uvijek u fazi nekog objašnjavanja, što uopće to je, ali tržište polako I sve više to shvaća. Ide se na bolje, premda kriza sve usporava, jer ako nema novaca, onda jednostavno nema novaca, pa ni za najbolju investiciju, kaže Telen. 

29. travanj 2024 12:32