Tehnopolis
StoryEditor

Facebook više ne koristi Microsoftov Bing

15. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Facebook je prestao koristiti Microsoftovu tražilicu Bing u rezultatima pretraživanja.

Potez, kojeg je potvrdila glasnogovornica kompanije, došao je nakon što je Facebook predstavio vlastiti alat za pretraživanje, koji korisnicima omogućava brzo pronalaženje komentara i drugih informacija koje su objavili njihovi Facebook prijatelji. Riječ je o Graph Searchu, koji pretražuje sadržaj Facebooka umjesto čitavog weba.

Ova odluka isto tako odražava stavove Facebooka o važnosti web search tehnologije, području u kojem dominira Google.

Pretraživanje na Facebooku jako se dugo vodilo idejom povezivanja korisnika te je godinama uključivalo Bingove rezultate za upite koje nije bilo moguće odgovoriti unutar Facebooka.

- Facebook tražilica ne uključuje rezultate pretraživanja cjelokupnog weba jer smo trenutačno fokusirani na pomoć prilikom pretraživanja Facebookove baze. I dalje smo partneri s Microsoftom na brojnim područjima. – izjavila je Facebookova glasnogovornica za Reuters.

Mark Zuckerberg je označio pretraživanje kao ključnu inicijativu za daljnji razvoj kompanije. U srpnju je izjavio kako se na Facebooku dnevno odvija više od milijarde upita te da bi golema količina podataka koje korisnici dijele na Facebooku u konačnici mogla dovesti do toga da korisnici većinu informacija mogu pronaći na Facebooku, bez uključivanja pretrage weba.

Bing je trenutno druga po redu tražilica u SAD-u, s tržišnim udjelom od 20 posto. Facebook i Microsoft održavaju partnerstvo još od 2007. godine, kada je Microsoft uložio 240 milijuna dolara u Facebook, u zamjenu za 1,6 posto dionica.

26. travanj 2024 22:46