Tehnopolis
StoryEditor

Facebookovi rezultati u posljednjem kvartalu ponovno su nadmašili očekivanja

29. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Već sedmi kvartal za redom Facebook pobjeđuje predviđanja vezana uz dobit i prihode.

Kompanija, koja će ove godine navršiti 11 godina, ovakve rezultate može zahvaliti mobilnom oglašavanju, s kojim je Facebook započeo 2012. godine. Širenje je nastavljeno u smjeru video oglasa, koji su iznimno unosni, a prošle je godine ponovno pokrenut Atlas, alat namijenjen oglašivačima, pomoću kojeg mogu bolje targetirati korisnike te mjeriti uspješnost.

Facebook je u srijedu objavio kako je u posljednjem kvartalu zaradio 701 milijun dolara, odnosno 25 centi po dionici, što je rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zarada iznosila 523 milijuna dolara, odnosno 20 centi po dionici.

Ukupni prihod iznosi 3,85 milijardi dolara, što je porast u odnosu na 2,59 milijardi godinu ranije, te pobjeda nad predviđanjima koja su zagovarala brojku od 3,78 milijardi dolara.

Prihodi od oglašavanja su narasli za 53 posto i iznose 3,59 milijardi dolara. Oglašavanje na mobilnim uređajima čini 69 posto ukupnih prihoda od oglašavanja. Postotak stabilno raste sa svakim narednim kvartalom. Osim toga raste i Facebookova baza korisnika. Na kraju 2014. godine kompanija je imala 1,39 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, što je 13 posto više od istog razdoblja lani. Aktivnih korisnika dnevno je 890 milijuna, 18 posto više nego prošle godine. Mobilnih aktivnih mjesečnih korisnika je 1,19 milijardi – čak 26 posto više.

- Daljnji rast Facebooka zacementirati će njegovu poziciju kao lidera u svijetu digitalnih medija. Facebook ima potreban opseg i doseg da mijenja pravila u svijetu digitalnog oglašavanja te da uvjeri druge da igraju po tim pravilima. – tvrdi analitičarka tvrtke eMarketer, Debra Aho Williamson.

Mark Zuckerberg, CEO Facebooka, je obećao kako će Facebook nastaviti investirati u područja koja ne kratkoročno možda neće isplatiti. To uključuje prošlogodišnju kupnju Oculusa, male kompanije koja proizvodi naočale za virtualnu stvarnost, kao i Facebookov ambiciozni projekt Internet.org, kojemu je cilj svima na svijetu omogućiti pristup internetu.

Zuckerberg je nedavno izjavio kako je zabluda da su svi projekti Facebooka usmjereni isključivo na poslovnu dobit:

- Da nam je stalo samo do novca, premjestili bismo inženjere i stručnjake s projekta Internet.org na projekte vezane uz oglašavanje. – objašnjava.

Facebookov udio na tržištu digitalnog oglašavanja raste, ali je i dalje daleko od Googlea. U 2014. godini Facebook je držao 8 posto tržišta, a Google 31 posto. Te brojke sugeriraju lagan porast za Facebook, kao i blagi pad za Google u odnosu na 2013. godinu.

27. travanj 2024 15:30