Tehnopolis
StoryEditor

Francuska tražilica Qwant želi se nametnuti kao alternativa Googleu

04. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Samo bi se iznimno hrabra – ili iznimno budalasta – kompanija u ovom trenutku usudila suprotstaviti Googleu.

Međutim, francuska tražilica Qwant radi upravo to. Riječ je o startupu čiji je proizvod pušten na tržište prije 18 mjeseci. Čini se kako potez dolazi u idealno vrijeme – bijes prema činjenici da Google u Europi dominira kada je riječ o pretraživanju weba raste sve više. Europski parlament nedavno je glasao u prilog ‘razdvajanja‘ Googlea, a Europska komisija je usred istrage unutar koje se Googleovo poslovanje dovodi u vezu s monopolom. Google u Europi, naime, koristi otprilike 85 posto korisnika interneta.

- Mora postojati izbor. Europa je jedini dio svijeta u kojem se Google poistovjećuje s internetom. – objašnjava Jean Manuel Rozan, suosnivač Qwanta.

Ipak, nemojmo se zavaravati – čak i u situaciji u kojoj su europski regulatori protiv Googlea, gotovo je suludo izazivati tog tehnološkog diva na tržišni dvoboj. Google i njegove raznorazne usluge dominiraju načinom na koji Europljani pretražuju internet, a unatoč antipatiji koju Europljani osjećaju prema američkim kompanijama kao što su Google i Amazon, te kompanije i dalje u Europi bilježe i više nego izvrsne rezultate.

Qwant je ove godine za 6 milijuna dolara prodao 20 posto dionica tvrtke Alexu Springeru, njemačkom izdavaču koji je otvoreno kritizirao Googleovu online dominaciju. Osim toga, zajedno s ostalim alternativama Googleu, kao što su DuckDuckGo te Ixquick, Qwant tvrdi kako ne prati online kretanje svojih korisnika te ne oblikuje oglase na račun povijesti pretraživanja, odnosno upita – još jednog segmenta zbog kojeg su Google i Facebook kritizirani u Europi.

Qwant trenutno zapošljava nešto manje od 50 zaposlenika, a u 2014. godini zabilježeno je 1,6 milijardi upita na toj tražilici, što je manje od polovice upita koje Google zabilježi u samo jednom danu. Kompanija planira izbaciti i verziju tražilice namijenjenu djeci – Qwant Junior. Google je najavio sličan potez za početak 2015. godine. Znak da je francuska vlada odlučna u pronalaženju alternative Googleu jest činjenica da je francuski ministar obrazovanja najavio kako će se Qwant Junior od sljedeće godine početi koristiti u nekim školama.

Qwant ima jednu razliku u odnosu na tradicionalne tražilice – postovi s društvenih mreža kao što je Twitter prikazuju se direktno u rezultatima pretraživanja, ali u zasebnoj koloni (četiri su kolone – Web, News, Qnowledge graph i Social).

Ovo nije prvi put da Francuska pokušava konkurirati američkim kompanijama. 2008. godine kreirana je tražilica Quaero, međutim, projekt je propao i ugašen je 2013. godine.

Unatoč prethodnim neuspjesima, osnivači Qwanta se nadaju da će kombinacija osigurane privatnosti te uvrštavanje rezultata s društvenih mreža privući korisnike.

24. travanj 2024 03:47