Tehnopolis
StoryEditor

Google bi mogao pomrsiti planove telekomunikacijskim kompanijama

24. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Google se priprema za predstavljanje projekta Fi, nove wireless mobilne usluge u SAD-u, tvrdi Wall Street Journal.

Kompanija će koristiti wireless mreže drugih telekomunikacijskih kompanija, kao što su Sprint i T-Mobile, ali će uslugu ponuditi po novom cjenovnom planu prema kojem će korisnici na raspolaganju imati sredstva koja nisu iskoristili u tekućem mjesecu. Početni paket sadrži 1GB prometa. Očekuje se i da će Google omogućiti uspostavljanje poziva preko Wi-Fi mreža koje su u blizini. Opcija će isprva biti dostupna samo uz Googleov smartphone Nexus 6.

Google će tako postati mobilni virtualni mrežni operater, odnosno MVNO. Riječ je o provajderima koji ne posjeduju vlastitu infrastrukturu, već je iznajmljuju od mrežnih operatera, kao što su gore navedeni Sprint ili T-Mobile, a onda kreiraju vlastite usluge i na taj način sudjeluju na tržištu.

Ovaj potez mogao bi oduzeti dio kolača velikim kompanijama u SAD-u, kao što su Verizon ili AT&T, koji naplaćuju fiksan iznos bez obzira na to koliko podataka korisnici mjesečno iskoriste.

Informacije o novoj usluzi prvi put su se pojavile u siječnju ove godine, a Googleov Sundar Pichai je potvrdio priču na manifestaciji Mobile World Congress u ožujku. Neki od detalja usluge procurili su ovog mjeseca.

19. travanj 2024 12:48