Tehnopolis
StoryEditor

Google testira bespilotne letjelice

31. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Google je najavio da razvija bespilotne letjelice sposobne dostavljati sve – od slatkiša do lijeka.

Naziv projekta je Google Wing i označava Googleovu posljednju sferu širenja na unosna tržišta kao što su trgovina i dostava, stvarajući tako konkurenciju Amazonu. Iz kompanije su izjavili kako će trebati godine usavršavanja kako bi stvorili uslugu koja obuhvaća nekoliko uređaja koji lete nekoliko puta na dan. Rana verzija Googleove bespilotne letjelice ima promjer krila od 1,5 metara i sposobna je letjeti sukladno programiranim rutama. Google je izjavio kako projekt ima mnogo toga zajedničkog sa Googleovim samovozećim automobilom.

Letjelica je opremljena rotorima koji omogućavaju polijetanje i slijetanje, kao i fiksnim krilima. U sklopu testnog leta, letjela je 40 metara iznad granice stabala i dostavila čokoladice farmeru u Queenslandu u Australiji.

Googleov glasnogovornik Ray Gobberg izjavio je kako je prerano za rasprave o poslovnim planovima, ali, kao što je već rečeno na Googleovoj službenoj stranici, bespilotna letjelica bi mogla ponuditi jeftiniji i brži način prijevoza dobara. Amazon je prošle godine najavio planove za zračnu dostavu pod imenom ‘Prime Air‘, a ovo je očito Googleov odgovor na takve istupe.

Google je već zaključio neka partnerstva s lokalnim trgovcima u San Franciscu, Los Angelesu i New Yorku u sklopu usluge Shopping Express, koja omogućava dostavu istog dana kada je neki proizvod naručen online.

Google na projektu bespilotne letjelice radi od 2011. godine, a tvrtka je sada fokusirana na usavršavanje projekta kako bi letjelice mogle sigurno letjeti, kako bi smanjili buku koju proizvode i kako bi precizirali dostavu, odnosno kako bi naručene pakete dostavili točno ispred ulaznih vrata.

26. travanj 2024 04:37