Tehnopolis
StoryEditor

Google želi ugraditi Android direktno u vaše automobile

20. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Google priprema verziju Androida koja će biti direktno ugrađena u automobile, što će vozačima omogućiti jednostavan pristup internetu bez korištenja smartphonea.

Trenutna verzija Android Auto softvera zahtijeva spajanje smartphonea s kompatibilnim automobilima koji imaju ekran preko kojeg se može pristupiti glazbi, kartama i drugim aplikacijama.

Google je iznio neke detalje dugoročnog plana – očekuje se da će poboljšana verzija Android Auto softvera biti predstavljena u isto vrijeme kad i sljedeća Androidova verzija, nazvana Android M, koju možemo očekivati kroz godinu ili dvije.

Ukoliko se pokaže uspješnim, Android Auto mogao bi postati standardnim dijelom automobilske opreme i navigacijskog sustava, što bi moglo učvrstiti Googleovu poziciju na tržištu. Direktna integracija podrazumijeva ‘dizanje‘ sustava paljenjem auta, bez dodatnog spajanja smartphonea. Dodatno, ugrađivanjem softvera u automobile, otklanja se opasnost pražnjenja baterije smartphonea. Također, softver bi, primjerice, mogao detektirati nisku razinu goriva i putem Google Mapsa uputiti korisnike do najbliže benzinske postaje.

Analitičari tvrde da bi se ostvarenju ovog plana mogle ispriječiti brojne tehnološke i poslovne poteškoće, od čega je možda najveća uvjeravanje automobilske industrije.

Tehnološke kompanije trenutno se natječu u dizajniranju uređaja kao što su pametni satovi i brojni drugi gadgeti koji su spojeni na internet. Automobili su posebno privlačna niša, budući da Amerikanci, primjerice, dnevno u automobilima provedu u prosjeku 50 minuta.

Apple je u ožujku predstavio CarPlay softver, a Googleov Android Auto je sklopio partnerstva s brojnim proizvođačima automobil, kao što su Hyundai, General Motors i Nissan.

Google bi na ovaj način dobio pristup brojnim vrijednim podacima, kao što su GPS lokacija, mjesta gdje se korisnici najčešće zaustavljaju, brzina, razina goriva, mjesto gdje punite rezervoar i slično.

11. svibanj 2024 11:59