Tehnopolis
StoryEditor

Googleu je pao rejting, a WhatsApp je na začelju kolone

19. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Dvije godine nakon što je Edward Snowden pitanje privatnosti učinio gorućim pitanjem, tehnološke kompanije se kao nikada prije natječu koja ima veća prava hvaliti se zaštitom privatnosti. Google je ove godine pao na ljestvici vodećih, a WhatsApp je na samom začelju kolone. S njim su i AT&T, Verizon i Yahoo.

Google je prvi put značajno pao na ljestvici ‘Tko vam čuva leđa?‘, koja prema različitim kriterijima ocjenjuje koja kompanija najviše štiti prava korisnika kada je riječ o zahtjevima vlade na pravo na pristup podacima. U 2014. godini kompanija je bilježila izvrsne rezultate, kao i u protekle tri godine.

- Mišljenja smo da kompanije uvijek mogu napredovati te volimo nagrađivati one koje predvode. Google više nije među onima koje nagrađujemo. – izjavio je odvjetnik Nate Cardozo, koji je radi na studiji fondacije Electronic Frontier (EFF), iz koje je proizašla ljestvica.

EFF Googleu zamjera nekoliko praksi. Prije svega, kompanija više ne pruža korisnicima potpuni uvid u način korištenja i pohranjivanja njihovih podataka. Isto tako, sve je više proizvoda i usluga, a sve je manje transparentnosti. Google se, također, nije obvezao obavijestiti one korisnike čijim podacima vlada namjerava pristupiti na temelju potencijalne umiješanosti u kriminalne radnje – čak i nakon što istekne sudska zabrana obavještavanja korisnika. Štoviše, u slučaju da se utvrdi da je subjekt nadzora nevin, Google i dalje nema obvezu obavijestiti korisnike. Twitteru je pao rejting zbog istog pitanja. Za razliku od njih, Apple i Dropbox su, prema mišljenju EFF-a, na tom području zabilježili izvrsne rezultate.

Usprkos svemu, Google i Twitter su ‘male bebe‘ za WhatsApp. Kompaniju koju je kupio Facebook proziva se zbog toga što uopće ne objavljuje izvješća o pružanju informacija o korisnicima na zahtjev vlade. EFF je prošle godine prozvao WhatsApp zbog takvih praksi, nadajući se da će Facebookova akvizicija unijeti pozitivne promjene. Nažalost, to se nije dogodilo.

26. travanj 2024 04:25