Tehnopolis
StoryEditor

Igra se za uspjeh veći i od Hollywooda

21. Lipanj 2014.

Hrvatski programeri rade jednako dobre aplikacije kao i njihovi kolege u Silicijskoj dolini, poručio je Justin Kan, partner u Y Combinatoru, koji pripada krugu najpoznatijih svjetskih akceleratora za startupove.

Taj svjetski stručnjak za startupove bio je jedan od najvažnijih sudonika konferencije Shift u Splitu, a posebnu pozornost posvetio je tvrtki Oradian, s kojom želi surađivati, a koja programira bankovni softver za mikrofinanciranje i njime osvaja zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike. Kan je dodao da su europski programeri inače izvrsni, usput hvaleći Hrvate i Slovence. Nije to ni morao Kan izgovoriti, znamo i sami da bez genijalnih programera ne bi bilo ni novih tehnologija, kao i da su hrvatski programeri izvrsni. Jer osim što postižu izvrsne rezultate na domaćem terenu, rade i u najprestižnijim svjetskim tvrtkama kao što su Google i Facebook.Iako Hrvatska nije tehnološki razvijena zemlja, neki od najboljih svjetskih uradaka dolaze upravo iz Lijepe Naše, poput mobilnih aplikacija za pametne telefone, videoigara, dizajna... Gotovo iza svih tih projekata stoje mladi ljudi koji su u kreativno-poduzetničku pustolovinu uložili ideju, entuzijazam, znanje i bezbroj radnih sati. Mnogi od njih su ‘igrajući’ se tijekom studija stvorili svjetski konkurentne proizvode koristeći se samo računalom bez dodatnih ulaganja. 

Aplikacija za sreću

ladi hrvatski poduzetnik Ivan Klarić razvio je Score Alarm, vrlo popularnu mobilnu aplikaciju za iPhone za praćenje sportskih rezultata uživo, za koju je prodao prava Hrvatskoj Lutriji. Nakon što je aplikacija testirana i izvrsno prihvaćena na hrvatskom tržištu, napravljena je nova verzija Score Alarma, kojom se može pratiti 19 sportova i koja osvaja svjetsko tržište, posebno američko i azijsko; najviše Južnu Koreju i Singapur. Otkako je prije dvije godine izašla prva verzija Score Alarma, Klarić je postavio cilj da do Svjetskoga nogometnog prvenstva u Brazilu, koje je upravo u tijeku, bude više od 500 tisuća puta preuzeta posredstvom pametnog telefona. Aplikacija je usavršena tako da se njome prate sportski rezultati na svjetskoj razini, što je čini konkurentnom sličnim aplikacijama velikih svjetskih tvrtki. Klarić očekuje da će je u skorašnje vrijeme imati sve svjetske kladionice jer ljubitelji igara na sreću trebaju aplikaciju koja im omogućuje trenutačni uvid u stanje na sportskim natjecanjima. Osim brojnih kladioničara, promidžbi Score Alarma pridonijet će i povećanje uporabe pametnih telefona, koji će do 2017. godine činiti udio od 87 posto na tržištu mobilnih uređaja. Korisnici aplikacije Score Alarm automatski bivaju obaviješteni o promjeni rezultata i ostalim važnim detaljima na utakmicama i ostalim sportskim natjecanjima.

Poslovni programi

Na ideju da napravi nešto takvo Klarić je došao kao 21-godišnji student i uspio. No kad je realizirao ideju, trebao je i partnere, koje je pronašao u tvrtki Limun Studio, a oblikovanje sučelja za Score Alarm je prepustio zagrebačkoj tvrtki UX Passion. Hrvatski programeri moblinih aplikacija i startupovi mogu se odnedavno natjecati s međunarodnom konkurencijom na domaćem terenu. Hrvatski Telekom provodi međunarodni natječaj Zid poslovnog uspjeha, na kojem će najbolja međunarodna aplikacija osvojiti partnerstvo Deutsche Telekoma u Slovačkoj, Rumunjskoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Natječu se neovisni programeri i startupovi, a cilj je promovirati inovativne poslovne aplikacije koje olakšavaju poslovanje malih i srednje velikih tvrtki.Nagrada je marketinška kampanja vrijedna 230 tisuća kuna, a pobjedniku iz Hrvatske partnerstvo s Hrvatskim Telekomom te besplatno pozicioniranje na ICT Marketplaceu. A u suradnji s inkubatorom hub:raum Krakow u najbolji startup investirat će se 80 tisuća eura. Hrvatski su programeri u svijetu poznati i po računalnim i mobilnim videoigrama. Primjerice tvrtka Nanobit, kojoj je prva zanimacija bila proizvodnja mobilnih aplikacija, odlučila se ipak za mobilne videoigre iOS. Imaju ih dvanaest, a preuzete su 15 milijuna puta. 

Škola za igre

Game industrija trenutačno zarađuje mnogo više od hollywoodske filmske industrije. Računalne i mobilne videoigre na svjetskoj razini donose godišnju zaradu od 100 milijardi dolara ili 82 milijarde više nego filmska industrija.I hrvatski državni proračun ima koristi od te vrste videoigara jer nekoliko hrvatskih tvrtki: Croteam, Cateia Games, Nanobit te još neke izvoze svoje game proizvode. U Hrvatskoj je proizvodnja računalnih i mobilnih videoigara sve popularnija pa je nedavno otvorena Machina, škola za game dizajn, koju polazi nekoliko stotina mladih ljudi. Game profesionalci videoigru Serious Sam, vlasništvo tvrtke Croteam, stavljaju na počasno mjesto u hrvatskoj industriji računalnih i mobilnih videoigara. Serious Sam konkurentan je onima iz najvećih svjetskih tvrtki, ali nije mu bilo lako probiti se na tržište. Iako ga je tvrtka Croteam u početku poslala na brojne adrese, prošao je tek kad su jednu od 40 razina videoigre pustili besplatno. 

Najmanje pola godine

Ne zaostaje ni Gamepires, sastavni dio softverske tvrtke Pandora Studio, čija videoigra Gas Guzzlers osvaja globalno tržište. Riječ je o malobrojnoj ekipi od osam programera koja je smislila ‘automobilsko-pucačku’ videoigru koja je najprije osvojila države nastale na prostoru bivše federacije, a potom i svijet. Cilj igre bio je pokazti razvoj trkaće automobilske industrije kroz povijest, a jedan je od glavnih likova ‘fićo’. Da bi se neka od sličnih ideja realizirala potrebno je najmanje šest mjeseci marljivog rada, a komercijalizaciju treba čekati i dulje. No u Hrvatskoj je sve više softveraša koji se upuštaju u programiranje računalnih i mobilnih videoigara pa domaća game industrija napreduje iz godine u godinu. Jedna je od najbrže rastućih domaćih industrija, a iako računalne i mobilne videoigre proizvodi nekoliko malih tvrtki, one su svjetski konkurentne. Budući da postoji sve veće zanimanje za taj sektor, na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva nedavno je održan Game Developers Forum s ciljem edukacije budućih developera.

Unatoč uvjetima

Iako su trenutačno programeri najtraženiji i najpopularniji i na hrvatskom i svjetskom tržištu, ne zaostaju ni dizajneri. Hrvatski dizajneri poznati su u svijetu jer su na brojnim svjetskim natjecanjima među vrlo jakom konkurencijom osvojili mnoge nagrade. Posljednjih godina nanizalo se nekoliko nagrada; u New Yorku su prije dvije godine Marija Juza i Nikola Đurek dobili nagrade za izvrsnost u dizajnu tipografije Type Directors Cluba, vodeće međunarodne organizacije za izvrsnost u tipografiji. Juza i Đurek natjecali su se u konkurenciji od 1300 radova pristiglih iz 33 države, a njihov hibridni komunikacijski tiposistem Balkan izabran je među šest najboljih. Prije godinu dana hrvatski dizajneri osvojili su šest nagrada Red Dot u konkurenciji sedam tisuća sudionika iz 49 država. Tri priznanja dobio je studio Sonda iz Vižinade, a po jedno agencije Imago, Bruketa&Žinić i Brigada. Riječ je o jednoj od najuglednijih nagrada, koja se dodjeljuje od 1993. godine za dizajn vizualnih komunikacija u tri kategorije: industrijski dizajn, vizualne komunikacije i koncepti dizajna. Ta nagrada omogućuje dobitnicima mjesto na svjetskoj dizajnerskoj sceni, a cijeni je poslovni sektor. Treba se prisjetiti i hrvatskih dizajnera namještaja koji su u konkurenciji među 4515 proizvoda osvojili nagradu za naslonjač proizveden u Kvadra Designu. Riječ je o naslonjaču Revolve, koji je u kategoriji produkt dizajna osvojio Red Dot. Taj je naslonjač kreacija dizajnera Numen, ForUse i Bratović&Borovnjak.Mnogi od spomenutih proizvoda nastali su u ‘neprimjerenim’ radnim i poslovnim uvjetima i bez financijske potpore, ali presudili su ideja, entuzijazam, volja, kreativnost i izvrsnost, što je rezultiralo svjetskim uspjehom.

24. travanj 2024 19:00