Tehnopolis
StoryEditor

iPhone je u posljednjem kvartalu ‘odgrizao‘ velik dio Androidovog kolača

03. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Posljednja kvartalna izvješća pokazuju kako blagdansko razdoblje nije bilo pretjerano uspješno za Android.

Prodaja uređaja s Androidovim operativnim sustavom je u posljednja tri mjeseca 2014. godina pala zahvaljujući velikoj potražnji za iPhone 6 i iPhone 6 Plus uređajima. Apple je na taj način postao konkurentan čak i za Samsung, koji je lider među proizvođačima koji koriste Android OS.

Prodaja Android smartphonea je u 2014. prestigla milijardu prodanih uređaja. Međutim, u posljednjem je kvartalu Apple prodao 74,5 milijuna iPhonea, što je rast od 90 posto u odnosu na treći kvartal protekle godine. Prodaja uređaja s Androidovim operativnim sustavom je, pak, pala za pet posto – na 205,56 milijuna prodanih uređaja. Za taj su pad, osim Appleovog uspjeha, odgovorne i izmjene tog operativnog sustava. Google je u rujnu pokrenuo inicijativu Android One, što je pokušaj osvajanja tek rastućih tržišta.

- Promjena dinamike tržišta smartphonea zabrinjavajuća je za Google i Android, ali je istovremeno prilika za druge provajdere i operatere. – objašnjava Nick Spencer iz kompanije ABI Research.

Prodaja Microsoftovog Windows Phonea je u posljednjem kvartalu narasla za 19 posto u odnosu na treći kvartal 2014. godine i dosegla brojku od 10,7 milijuna prodanih uređaja.

30. travanj 2024 02:49