Tehnopolis
StoryEditor

Kako manje brinuti zbog mogućeg gubitka pametnog telefona?

26. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Danas nam više ne trebaju nam znanstveni dokazi da bismo bili svjesni vlastite ovisnosti o smartphoneima.

Ipak, brojna istraživanja opisuju efekt dopamina – neurotransmitera koji šalje impulse centrima za nagradu i zadovoljstvo u mozgu svaki puta kada dobijemo novu poruku ili tweet – i ovisnost o tom trenutačnom zadovoljstvu, koja se izjednačava s ovisnošću o nikotinu, kokainu ili kockanju.

Nova kanadska studija, pak, pruža različito objašnjenje za takve opsesije. Nije samo ovisnost ta koja čini ljude ‘zalijepljenima‘ za njihove smartphone, već i strah od gubitka uređaja koji su prepuni osobnih podataka, tvrdi istraživanje. Lijek za to, ili barem način za ublažavanje takvog stanja, jest pohrana podataka, kao i sigurnosne mjere za zaštitu privatnih podataka.

Istraživanje je objavljeno u časopisu International Journal of Mobile Communications, a vodila su ga dva kanadska istraživača s McMaster Sveučilišta u Ontariju. Oni objašnjavaju da s porastom kapaciteta smartphonea raste i količina privatnih podataka koje nosimo sa sobom. To može varirati od privatnih i profesionalnih kontakata do informacija o bankovnim računima.

Svi koji su jednom izgubili smartphone znaju koliko je to traumatično i stresno iskustvo. Osim činjenice da ste nedostupni, tu je i hrpa osjetljivih privatnih podataka koji su opasni ako padnu u krive ruke.

Kanadski je tim otkrio da jako malo korisnika zna kako zaštititi podatke u situaciji kada je smartphone izgubljen ili ukraden. Ostali, tvrde oni, jednostavno zanemaruju rizik kojemu ih to izlaže. Istraživači preporučuju i kampanju za informiranje korisnika o opasnostima kao i o načinima na koje se mogu zaštititi.

Mogućnosti su brojne – od sustava za zaključavanje podataka s bilo kojeg računala, koji pružaju opciju zaključavanja smartphonea lozinkom, do kodiranja pametnih telefona ili čak brisanja osobnih podataka nakon određenog vremena.

24. travanj 2024 02:55