Tehnopolis
StoryEditor

Kako nove tehnologije mogu zamijeniti omražene lozinke?

11. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Lozinke zasigurno nisu omiljene među korisnicima. Lako ih je provaliti, još lakše zaboraviti i, generalno, čest su razlog za živciranje.

Međutim, čini se da zasad nitko nema bolje rješenje. Je li to zaista tako? Je li biometrija znanstvena fantastika ili realnost koja nam može olakšati život?

Biometrija – budućnost lozinki

Kada se priča o biometriji, obično svi pomisle na skenere otiska prsta, što je već dijelom Appleovih proizvoda, ali i Androida. To nije nov koncept – ideja datira još od 1980-ih, kada je inkorporirana kao visoka sigurnosna mjera na ulaznim vratima.

Posljednji skeneri otisaka izvrsno služe zaštiti smartphonea. Ali to je to. Ne postoje neke posebne zaštite pojedinih aplikacija, a ako se i razviju, neće biti posljednji tehnološki trend.

Postoje, međutim, alternativne ideje, kao što je skeniranje očne jabučice, a tvrtke kao što je EyeLock pokušavaju ponuditi jeftinije verzije dostupne široj javnosti.

Što možemo učiniti danas?

Jedna svijetla točka je FIDO (Fast Identity Online Alliance), grupa koju sačinjava čak 48 tvrtki za razvoj tehnologije. Ako njihov sustav postane široko prihvaćen, mogli bi razdvojiti dvofaktorsku autentifikaciju od aplikacije koja o njoj ovisi. Drugim riječima, ista potvrda autentičnosti bit će korištena na više načina i na više platforma, bez da je svaka zasebna platforma toga ‘svjesna‘.

Druga opcija je Authentify xFA. Sistem koristi mobilni uređaj kako bi skenirao QR kod. xFA sustav je zahvaljujući softverskim rješenjima ugrađen u samu aplikaciju, a neke banke i druge institucije ga već koriste.

Iako će nas lozinke još neko vrijeme gnjaviti, biometrija i druga tehnološka rješenja polako nam daju uvit u to kako će budućnost bez lozinki izgledati.

Što vi mislite? Hoće li biometrija zavladati kroz narednih pet godina?

24. travanj 2024 02:42