Tehnopolis
StoryEditor

Mobilne tajnice za ovo ljeto

26. Srpanj 2014.

Omiljene igračke programera IT industrije mobilne su aplikacije, broje se u stotinama tisuća, a svakodnevno stižu nove. Niša mobilnih aplikacija najbrže raste u IT industriji, na godinu čak oko 30 posto.

Ekonomski analitičari procjenjuju da će tržište mobilnih aplikacija 2017. godine vrijediti oko 200 milijardi dolara, što je enorman porast u odnosu na 2010. kad je vrijedilo nešto više od pet milijardi dolara. Tržište mobilnih aplikacija kontroliraju Google, Microsoft, Box..., a riječ je o programskoj podršci razvijenoj na operativnim sustavima i platformama iOS, Android i Windows Phone za pametne telefone i tabletna računala. Budući da broj korisnika pametnih telefona (smartphone) iPhone i ostalih Android mobitela, tabletnih računala te iPada stalno raste (trenutačno ih je više od milijardu), upotrebljava se i sve više mobilnih aplikacija.

U početku su mobilne aplikacije služile za zabavu, a danas upravljaju svim područjima poslovnog i osobnog života oduzimajući posao tajnicama. Posredstvom mobilnih aplikacija kontrolira se zdravlje, uči, gledaju filmovi, sluša glazba, prate sportska natjecanja, organiziraju putovanja i razni događaji, spremaju dokumenti...

Mnoge od postojećih aplikacija, a internetska trgovina Google Play nudi ih najviše, mogu se besplatno preuzeti na internetu i instalirati na mobitel ili računalo, a neke stoje, primjerice, po nekoliko dolara. Naravno, mnoge mobilne aplikacije već su ugrađene u pametne telefone i raznorazna sučelja bez obzira kojim se operativnim sustavom pokretali, ali stalni je izazov naći još neku bolju, korisniju, zabavniju. Od onih za zabavu do aplikacija koje će i najneorganiziranijim osobama pomoći u red dovesti svoje obveze, dokumentaciju, arhivirati tekstove na mobitelu, obraditi fotografije u stilu ‘ljubim sliku svoju’, raditi zabilješke, srediti listu kontakata, besplatno slati SMS poruke i razgovarati preko mobitela, zaštititi svoj pametni telefon i računalo od virusa...

Neke se svakako isplati instalirati; svima koji žele antivirusnim programom zaštititi svoje računalo, tablet ili smartphone na raspolaganju je Avast! Free Mobile Security. Osim zaštite od virusa i malwarea, taj program omogućuje brisanje podataka na daljinu pa je idealan u slučaju kad se uređaj izgubi. Mobilna aplikacija Instapaper služi za spremanje i čitanje tekstova s računala, mobitela i tableta. Tekstovima se pristupa preko mobilne aplikacije ili weba. Aplikacija Any.DO služi za brzo i pregledno pisanje svih vrsta bilješki, osobnih ili poslovnih. Vrlo popularna aplikacija je Quickoffice jer je jednostavna za pregledavanje i uređivanje dokumenata i dostupna je na gotovo svim mobilnim platformama.

Tko upotrebljava aplikaciju UppTalk, prije poznatu kao Yuilop, ne zna što je to roaming jer može neograničeno besplatno razgovarati i slati poruke u više od stotinu zemalja svijeta posredstvom svih mobilnih mreža, čak i korisnicima koji nemaju UppTalk. Prema tome je UppTalk u početku bio različit od Vibera i Whatsappa, Talk Messengera, Yahoo Messengera te Facebook Messengera. Doduše, kao i primjerice na Viberu, pozivi prema sugovornicima koji nemaju ugrađenu aplikaciju sada se naplaćuju.

Nije loše znati da besplatna mobilna aplikacija za besplatne razgovore, slanje poruka, črčkarija, videosnimki, animacija i fotografija - Viber - korisnike ne opterećuje oglasima.

Mobilna aplikacija Link Bubble stoji pak pet dolara, ali ima je i u besplatnoj verziji i omogućuje neometano čitanje sadržaja na webu. Internetski preglednik Dolphin Browser nepopularniji je od Firefoxa ili Chromea, ali mu ništa ne nedostaje; sinkronizira bilješke pomoću Google Bookmarksa i podržava niz pluginova.

Riznica znanja posredstvom koje se besplatno može učiti informatika, tehničke znanosti, društvene te još mnogo toga je Coursera, videoobrazovna aplikacija za Android. Kome je do zabave, može slušati čak 70 tisuća radiopostaja iz cijelog svijeta preko mobilne aplikacije TuneIn.

Nostalgičari se mogu podsjetiti što su objavljivali na društvenim mrežama Facebooku, Twitteru, Foursquareu i Instagramu tijekom posljednjih dvije-tri godine pomoću aplikacije Timehop. A onima u potrazi za bilo kakvim ili samo novim poslom valja instalirati mobilnu aplikaciju Fiverr. Riječ je o uslužnom servisu koji spaja poslodavce i zaposlenike. Korisnici preko te aplikacije kontaktiraju s poslodavcima i primaju važne obavijesti.

Naknadno čitanje tekstova s interneta omogućuju i besplatni čitači, primjerice mobilna aplikacija Pocket, koja usklađuje arhivirane tekstove s drugim uređajima pa se ono što se čita na mobitelu može i na tabletu.

Najnovije serije i filmovi besplatno se mogu gledati uz pomoć aplikacije Show Box, treba ih samo ’skinuti’ kad se pojave na DVD-u. Osim za Android, aplikacija se može upotrebljavati i za Windows PC. SnapPea, besplatna mobilna aplikacija, omogućuje jednostavno korištenje glazbe, fotografija, videa te popisa kontakata, a Evernote omogućuje usklađeno upravljanje dokumentima s mobilnog telefona i računala, a također je besplatan.

Box za iPhone i iPad omogućuje pregled, dijeljenje, brzo traženje datoteka i mapa, kao i njihovo dodavanje na iPhoneu i IPadu, te još brojne mogućnosti. A aplikacija Dropbox omogućuje spremanje dokumenata na način da se sve što je kopirano na Dropboxu automatski sprema na računalo i mobitel te u svakom trenutku omogućuje pristup.

Ovisnici o vijestima mogli bi upotrebljavati Flipboard, trenutačno najpopularniji čitač RSS-a na svijetu jer su im tako dostupne sve moguće vijesti i informacije s društvenih mreža bez obzira zanima li ih koja se nogometna reprezentacija kada vraća iz Brazila ili najnoviji dosezi političara ili, primjerice, umjetnika. Mogu pretraživati članke, videosadržaje i fotografije, dijeliti ih i stvoriti svoj osobni časopis. I na kraju predlažemo aplikaciju ESPN FC, kojoj će teško odoljeti ljubitelji nogometa. Posredstvom nje moguće je pratiti sve rezultate utakmica najvećih svjetskih liga i vijesti o nogometnim klubovima.

25. travanj 2024 22:36