Tehnopolis
StoryEditor

Mogu li pametni štapići za jelo učiniti hranu sigurnijom?

05. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Pretraživač Baidu, kojem se često tepa kao kineskom Googleu, na jučerašnjoj je konferenciji u Pekingu predstavio zanimljiv izum. Riječ je o pametnim štapićima za jelo koji vam mogu reći je li hrana, primjerice, pržena na toksičnom, recikliranom ulju.

U budućnosti bi štapići mogli testirati i zagađenu vodu, kažu u Baidu. Tvrtka bi, osim toga, mogla raditi na uređajima koji mogu detektirati melamin u mliječnim proizvodima te kalorije i zagađivače u hrani.

Kina se bori sa zagađenjem hrane, okoliša i poljoprivrede te su ovakve inovacije i više nego dobrodošle. Neka sveučilišta već rade na opremi za testiranje hrane koja može detektirati 60 različitih kemikalija i identificirati hranu koja je zagađena te sadrži patogene bakterije i druge štetne tvari. U online šoping centu Tabao, korisnici mogu kupiti različite uređaje za testiranje hrane ili pojedine hrane, a cijene se kreću od 6 dolara do 120 dolara ili više. Ljudi se, osim toga, okreću organskoj hrani.

Testiranje sigurnosti hrane u Kini traje od 1990-ih, a posljednjih godina se bilježi velik rast potrošnje na takve uređaje. Prihodi od prodaje su prošle godine iznosili čak 716 milijuna dolara.

Međutim, uzevši u obzir količinu zagađene i lažne hrane koja se prodaje državljanima Kine posljednjih godina, domet ove industrije je ograničen. Čak i nakon incidenata, kao što su onaj iz 2008. s mlijekom koje je sadržavalo melamin ili nedavnog izvješća o lažnom i smrtonosnom mesu, kineske vlasti i dalje tvrde da rade na poboljšanju kvalitete hrane. Ipak, činjenica je da se testiranje hrane i dalje oporezuje te da nije dovoljno regulirano.

Testiranje neće riješiti problem. Postoji web stranica imena ‘Baci to kroz prozor‘ (Throw it out the window) koja savjetuje stanovnike kako da promijene način prehrane. Osim toga, prate mjesta na kojima su izbili skandali vezani uz hranu te su izradili kartu regija gdje je hrana posebno opasna.

Osnivač stranice, Wu Heng, je u intervjuu za New York Times upozorio ljude da hranu kupuju u klasičnim trgovinama po ‘normalnim‘ cijenama te da često mijenjaju brendove hrane kako se potencijalni otrovi sadržani u nekom brendu ne bi gomilali u njihovim tijelima.

19. travanj 2024 13:56