Tehnopolis
StoryEditor

Može li se softver boriti protiv kriminala?

27. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Scott Crouch, Mark Polega i Flo Mayr osnivači su tvrtke Mark43 koja je nastala iz projekta na Harvardu unutar kojeg su na terenu promatrali kako policijski službenici koriste podatke da bi riješili zločine.

Prosječni studenti zadnji semestar fakulteta provode štrebajući, tražeći posao i izlazeći. Međutim, trojac koji stoji iza tvrtke Mark43 proveo je posljednje mjesece na Harvardu posve drugačije. Njihov način života podrazumijevao je hitne pozive subotom u 5 ujutro i sudjelovanje u policijskim potjerama. Na koncu, tri dana prije diplome, potpisali su ugovor vrijedan 1,95 milijuna dolara.

Mark43 ime je i sustava te tvrtke koji policajcima omogućuje analiziranje online kriminalističkih podataka. Sukladno mišljenjima klijenata, Mark43 se od konkurencije razlikuje mogućnošću analiziranja velikih količina podataka te sposobnošću da stvara poveznice i obrasce. Može, recimo, jako brzo proći kroz tisuće telefonskih poziva i objava na društvenim mrežama. Može isto tako kreirati vremenski okvir nekog ubojstva na temelju komunikacijskih obrazaca te čak, na temelju algoritama, utvrditi poziciju nekog pojedinca u hijerarhiji neke bande.

Jedan detektiv iz los Angelesa, koji je beta verziju softvera koristio na zadatku vezanom uz bande, procjenjuje da je Mark43 korišten u 35 slučajeva od jeseni, uključujući pljačke, preprodaju droge i ubojstva, a u 15 je slučajeva softver pomogao u brojnim stadijima rješavanja slučajeva. – Ovo mijenja sve. Mnogo tvrtki pokušava raditi data mining istih podataka, ali nitko nema softver koji na ovakav način imitira rad detektiva. – kaže on.

2012 godine, kada su krenuli s projektom na fakultetu, nisu imali namjeru programirati softver, ali kad su vidjeli sustave u kojima detektivi rade, odlučili su pokušati stvoriti nešto efikasno.

Nakon što je koncept prihvaćen, od Harvarda su dobili iznos od 75 tisuća dolara, a od ostalih investitora su sakupili još gotovo dva milijuna dolara. Nakon toga su ga prezentirali policijskim odjelima koji se bave organiziranim kriminalom. Crouch kaže da upravo sklapaju dogovor s jednim od najvećih policijskih odjela u zemlji, a softver se prodaje za 25 do 30 dolara mjesečno.

U sljedećih nekoliko mjeseci, jedanaesteročlani tim koji čini tvrtku Mark 43, smještenu u New Yorku, želi svoju ideju prodati u što više policijskih postaja.

27. travanj 2024 18:48