Tehnopolis
StoryEditor

Mozilla želi dovesti virtualnu stvarnost i na web stranice

26. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Prošlog je ljeta Mozilla pokrenula eksperimentalnu verziju Firefoxa koja je podržavala web aplikacije za virtualnu stvarnost uz korištene Oculus Rift naočala.

Početkom prošlog tjedna na Firefox’s Nightly i Developer Edition platformama predstavljena je podrška za WebVR. Mozillin Josh Carpenter je u razgovoru prošlog ljeta naveo kako shvaćaju da će VR postati bitnim dijelom budućnosti te da ‘predstavlja izazov, a Mozilla voli izazove‘.

Da bi korisnici imali osjećaj da se zaista nalaze u nekoj virtualnoj stvarnosti, nužno je minimizirati kašnjenje između, recimo, pokreta glavom i reakcije na zaslonu. Iz kompanije smatraju da će to promijeniti ne samo iskustvo virtualne stvarnosti, već i cjelokupan doživljaj interneta. Google se također bavi tom problematikom.

Zasad novi Firefox funkcionira sa Oculus Rift naočalama (i plug-inom), ali Mozilla planira kreirati ugrađenu potporu za ovakvo iskustvo, što će funkcionirati na Linuxu, Firefoxu za Androide i Google Cardboardu.

Možda na prvu browser i nije najbolje mjesto za iskustvo virtualne realnosti, ali Mozillin pristup je vrijedan spomena i pohvale.

29. travanj 2024 02:26