Tehnopolis
StoryEditor

Naredba iz Rusije – ruski podaci moraju se čuvati na ruskom tlu!

28. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Rusija je naredila Googleu, Facebooku i Twitteru da se drže ruskih zakona vezanih uz slobodu govora te skladištenje lokalnih podataka.

Sukladno upozorenju, tehnološki divovi bi se trebali pokoriti istim ograničenjima slobode govora kojima se tradicionalno podvrgavaju ruski mediji. Ako ne budu igrali po pravilima, mogli bi biti blokirani.

Putin je još u srpnju potpisao zakon prema kojem sve tehnološke kompanije koje sakupljaju osobne podatke na području Rusije moraju te podatke držati pohranjene u lokalnim data centrima.

Kompanijama je poslana obavijest da se moraju registrirati kao ‘organizatori informacija‘ zajedno s tvrtkama kao što su VKontakte, Mail.ru i Yandex. To znači da ruske podatke i meta podatke moraju skladištiti na ruskom području.

Uz to, kompanijama je rečeno da donesu odluku o usuglašavanju s ruskim registrom blogera – Roskomnadzor (federalno tijelo nadležno za kontrolu i nadzor medija, komunikacije i informacijske tehnologije) može zahtijevati da se svi blogeri koji imaju više od trideset tisuća redovnih čitatelja pridruže registru.

Ovaj potez predstavlja čisti pokušaj cenzuriranja, budući da se svi u registru moraju podvrgnuti istim ograničenjima kojima su već podvrgnuti mediji u Rusiji. To uključuje izbjegavanje ‘pozivanja na ekstremizam‘, govora mržnje, klevete i opscenog jezika.

Nije potpuno jasno što to podrazumijeva – moraju li se platforme same registrirati ili prijaviti profile na platformama? U svakom slučaju, ako ne pristanu na zahtjeve Roskomnadzora i nalog za lokalnim skladištenjem podataka, Google, Facebook i Twitter će se morati pomiriti s ruskom blokadom.

- Tri kompanije moraju donijeti odluku o postavljanju data centara unutar Rusije te odluku o podvrgavanju zakonu o blogerima. – izjavio je Maxim Ksenzov, pomoćnik šefa Roskomnadzora.

SAD je osudio ruske naloge, argumentirajući da se otkrića Edwarda Snowdena ne smiju koristiti kao izlika na nadziranje interneta. To je realna posljedica ovakvih uredbi – ako se ruski podaci budu čuvali na lokalnom tlu, postat će lakše stvoriti odvojeni ruski Internet. To je na tragu odluke ruskih sigurnosnih službi da ruski data centri koriste lokalno kreirane kodirane algoritme, što onda tim istim službama olakšava dekodiranje.

Čeka se odgovor Googlea, Facebooka i Twittera.

30. travanj 2024 08:20