Tehnopolis
StoryEditor

Neuroznanstvenici pronašli način da čitaju misli

18. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Znanstvenik Jack Gallant pronašao je način dekodiranja misli, odnosno ukoliko ste u njegovom uređaju i gledate film koji vam je pustio, može vidjeti ono što vi vidite.

Gallant, znanstvenik na sveučilištu Berkley, je kreirao uređaj za dekodiranje moždanih aktivnosti. To je uređaj koji skenira mozak i radi rekonstrukciju onoga što vidimo. U Gallantovom istraživanju ispitanicima se prikazuju filmovi, a tim stručnjaka bilježi njegovu mozgovnu aktivnost. Zatim algoritam koristi te zabilješke kako bi rekonstruirao sliku, oslanjajući se na masovnu bazu YouTube videa. Na taj je način moguće otkriti ono što ispitanik vidi.

Postavlja se pitanje što će se dogoditi ako takvi uređaji postanu uobičajena pojava. Trebamo li biti zabrinuti?Gallant je na to dao zanimljiv odgovor: - Slažem se da se trebamo bojati, ali ne narednih pedeset godina. – te dodao da se otkriće ipak ne smije svrstavati u znanstveno otkriće.Uostalom, sam uređaj je glomazan i skup.

Bilo ovo otkriće znanstveno ili ne, uređaj je zabrinuo mnoge uvjerene da će vlade jednog dana nadzirati misli.

Iako su rezultati zapanjujući, Gallantova prvotna namjera nije bila ‘čitati misli‘, već je pokušavao shvatiti način na koji funkcionira naš vizualni sustav. Ovo je otkriće zapravo slučajnost.

Čitači snova

Gallant možda ne radi na tome da izgradi više takvih uređaja, ali mnogi drugi pokušavaju. Jedan tim u Japanu trenutno, koristeći istu tehnologiju kao Gallant, pokušava izgraditi uređaj za ‘čitanje snova‘.

Snove je, međutim, puno teže dekodirati od filmova. Istraživači stave ispitanika u isti onaj uređaj, ali ga održavaju u stanju između budnosti i sna. Nakon toga ga probude i pitaju što je vidio. Zatim te slike – sve dolazi u obzir, od ključeva, kipova ili šiljaka za led – koriste kako bi istrenirali algoritam. Koristeći takvu bazu podataka, znanstvenici su uspjeli identificirati 60 posto tipova slika koje su ispitanici sanjali. Problem je u tome što su mozgovni signali svakog ispitanika drugačiji, tako da dekoder mora biti istreniran za svakog ispitanika pojedinačno.

Stoga, čak i ako ste spremni ući u takav golemi uređaj, ne postoji neki univerzalni dekoder onoga što sanjate.

20. travanj 2024 08:00