Tehnopolis
StoryEditor

Poljoprivrednici žele znati koliko im je ‘teška‘ financijska omotnica

21. Siječanj 2014.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) današnji su sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom ocijenili konstruktivnim, a razgovaralo se o isplati potpora, poboljšanju poljoprivredne proizvodnje te Statutu HPK.

U načelu podržavamo isplatu prvog dijela potpora u siječnju i zatražili smo da nakon toga poljoprivrednici dobiju obavijest kolika je njihova omotnica kako bi znali koliko im novaca još treba biti isplaćeno, kazao je predsjednik HPK Matija Brlošić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Poljoprivrednicima ove godine treba biti isplaćeno ukupno 2,4 milijarde kuna izravnih plaćanja, prvi dio u iznosu nešto većem od milijardu kuna bit će isplaćen do kraja ovog mjeseca, a ostatak do zakonskog roka, tj. do 30 lipnja.

Razgovaralo se i o programu ruralnog razvoja te na koji način obiteljska gospodarstva informirati kako se mogu prijaviti za ta sredstva.

Radi se o jako puno novaca, 332 milijuna eura, i šteta je što program ruralnog razvoja još nije usvojen pa je upitno hoće li se uspjeti iskoristiti ta sredstva, kazao je Brlošić.

Predstavnici HPK su stoga ponudili ministru da se uključe u izradu programa ruralnog razvoja.

Razgovaralo se i o poboljšanju poljoprivredne proizvodnje za što je, kaže Brlošić, nužno stabilizirati izravna plaćanja i iskoristiti sredstva za ruralni razvoj.

Do sada su poticaji poljoprivrednicima bili isplaćivani svake godine različito, što je uzrokovalo probleme, pa je potrebno najprije stabilizirati isplatu da se zna s koliko novaca poljoprivrednici raspolažu.

Kad se stabiliziraju ti izvori prihoda može se razgovarati o sljedećim mjerama kako poboljšati proizvodnju, kazao je Brlošić.

Tu je jako važno razgovarati o trženju poljoprivrednih proizvoda. Treba naći model kako tržiti poljoprivredne proizvode i tu će se, smatra, morati poraditi na udruživanju obiteljskih gospodarstava, jer se jedino tako može odgovoriti trgovačkim lobijima, objašnjava Brlošić.

Predstavnici HPK i ministar Jakovina razgovarali su i o Statutu HPK te, kako su prenijeli iz Komore, konstatirali da im je interes da HPK postane punopravni član Europskog udruženja poljoprivrednika i zadruga, jer će punopravnim članstvom dobiti informacije, podatke o pravilnicima, zakonima koji se tiču sektora te sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike za iduća razdoblja.

22. svibanj 2024 03:43