Tehnopolis
StoryEditor

Predstavljeno prvo hrvatsko super računalo Isabella

03. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

U zagrebačkom računskom centru Srce javosti je predstavljeno prvo hrvatsko super računalo Isabella

U Sveučilišnom računskom centru Srce je predstavljeno novo nadograđeno i softverski prošireno računalo Isabella, koje je sada postalo i ‘pravo‘ superračunalo. Računalni klaster Isabella je u Srcu već niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Financiranje novog proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, vrijednost je ovog najnovijeg proširenja Isabelle oko 1.000.000 kuna.

Ovim novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella je postala najveće hrvatsko računalo koje bi trebalo zadovoljiti trenutne potrebe akademske zajednice za zahtjevna računanja, istaknuo je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Roko Andričević, dodajući kako one zemlje koje imaju ovakva ili slična superračunala imaju i izravne uspjehe u znanosti I primjenjenoj znanosti.

Od same uspostave 2002. godine pa do danas računalni se klaster Isabella nadograđivao kroz desetak nabavki različitih generacija računalne i mrežne opreme, što je prednost i fleksibilnost koje omogućava ‘klasterski pristup‘ izgradnji računalnih sustava za zahtjevna računanja. Bez obzira što je Isabella čak deset puta slabija od najslabijeg takvog računala na svjetskoj ljestvici Top 500, ona, ipak, predstavlja nacionalni računalni ponos, istaknuto je na konferenciji za novinare.  

Srce je prije desetak godina krenulo putem koji je financijski i organizacijski primjeren našim okolnostima, istaknuo je njegov ravnatelj, dr. sc. Zoran Bekić. Koristeći fleksibilne mogućnosti računalnih klastera, dakle sustava koji se temelje na ‘običnim‘ računalima i primjenjujući u njima najnovije alate i tehnike znanstvenicima omogućavamo funkcionalnosti i resurse usporedive s mogućnostima ‘pravih‘ superračunala, koja su zapravo dostupna samo u najrazvijenijim i najbogatijim istraživačkim sredinama svijeta. Želimo graditi računalne klastere, kroz taj je put prošla Isabella, dvanaest je godina nadograđivana, ulagalo se u nju, zato želimo da bude posve iskorištena od strane istraživačke zajednice, rekao je Bekić.

Računalni klaster Isabella sada se sastoji od 44 računalna čvora i 4 grafička procesora koja korisnicima pružaju ukupno 800 procesorskih jezgri, 5 TB radne memorije i 49 TB podatkovnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Infiniband koja ostvaruje propusnost od 56 Gb/s. Klaster trenutačno koristi preko 200 znanstvenika koji sudjeluju u 67 projekata. Tijekom ove godine korisnici su na računalnom klasteru ostvarili gotovo 35.000 izvođenja različitih aplikacija.

 

16. travanj 2024 23:47