Tehnopolis
StoryEditor

Sedam veličanstvenih tehnoloških proizvoda

06. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Sedam kategorija proizvoda zaslužno je za 80 posto prihoda od ukupne prodaje potrošačke tehnologije u 2014., a njihov udio i utjecaj još će više rasti, tvrde poznavaoci situacije u ovom sektoru.

Tih veličanstvenih sedam su pametni telefoni, tableti, televizori, laptopi, digitalne kamere, osobna računala i telefoni s dodatnim mogućnostima, pri čemu samo pametni telefoni i tableti čine gotovo 50 posto prihoda.

Biti će zanimljivo vidjeti je li moguće da dođe do nekih većih promjena  u ovoj industriji budući da se pojavljuju novi proizvodi poput pametnih satova, unaprijeđene fitness tehnologije i nove elektronike za automobile.

Tenzije i konkurencija između novih i starih proizvoda dobra je stvar za tržište, kažu analitičari, a u 2015. predviđa se rast na tržištu potrošačke tehnologije od 1 posto.

- Ove godine predviđamo da će biti prodano 1.5 milijardi pametnih telefona, što je za 300 milijuna više nego prošle godine. Sedamdeset i pet posto prodaje  trebalo  bi se dogoditi u zemljama u razvoju, od čega jedna trećina u Kini - smatra Steve Koenig, analitičar Udruge proizvođača potrošačke tehnologije.

No, Koenig je izjavio kako je rast prodaje ipak usporen.

– U 2014.ostvaren je rast prodaje pametnih telefona od 9 posto u odnosu na godinu dana ranije, no 2011. ostvaren je rast od 54 posto u odnosu na 2010. - tvrdi analitičar Udruge.

Tableti, iako, još uvijek bilježe vrlo dobre rezultate u prodaji, svoj vrhunac doživjeli su 2013. godine kada su ukupno zaradili preko 68 milijarde dolara. Ove godine taj proizvod trebao bi donijeti svojim tvrtkama oko 62 milijarde dolara zarade.

29. travanj 2024 00:36