Tehnopolis
StoryEditor

Sejid Tešnjak nagrađen za razvoj energetike

05. Srpanj 2012.

Zaklada "Hrvoje Požar" Hrvatskog energetskog društva (HED) dodijelila je danas tradicionalne 21. godišnje nagrade "Hrvoje Požar" za stručni, znanstveni i popularizajući doprinos energetici.

Nagradu za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike za ovu godinu dobio je Sejid Tešnjak sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Za popularizaciju energetike nagrađena je Udruga Zelena Istra za edukacijsko-analitički projekt "Imamo plan", dok su za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja nagrađeni Jakov Baleta i Alen Cukrov sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Teo Krtalić sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Dejan Vuković s osječkog Elektrotehničkog fakulteta.

Dodijeljena je i nagrada Ivi Ridjan za posebno zapažen diplomski rad iz energetike na zagrebačkom Strojarskom fakultetu, kao i pet godišnjih stipendija studentima energetskog usmjerenja na zagrebačkim fakultetima. Čestitajući nagrađenima predsjednik HED-a Goran Granić podsjetio je na važnost stvaranja energetske strategije koja će uključivati i domaću znanost i gospodarstvo bez čega neće biti provediva.

To znači i da je važno postići javni interes u energetici, koji se često, kako je kazao, koristi kao politička fraza, a pojedini se elementi energetske politike reklamiraju kao higijenske potrepštine ili čak i kao dogma, posebno obnovljivi izvori. Istaknuo je i da su dosadašnja istraživnja pokazala da je prioritet energetske politike energetska učinkovitost, posebno u zgradarstvu, obnovljivi izvori te rješavanje problema emisija kod korištenja fosilnih goriva. A osnovno je, smatra Granić, smanjiti nepotrebnu potrošnju energije i konačno se odlučiti za vrste i načine proizvodnje energije.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić zahvalio je nagrađenima na strpljivom, stručnom i samozatajnom radu koji je rijedak u današnjem vremenu spektakla, estrade, trivijalnosti i brzih preskakanja, jer samo se takvim radom postižu dobri rezultati u svakom sektoru pa i energetici.

Smatra stoga da i hrvatsko društvo, koje je sada u kriznoj, pa i alarmantnoj situaciji, posebno pred ulazak u novu asocijaciju EU, treba preustrojiti ka obrazovanju i radu. U vezi energetike kazao je kako sada o tome svi pričaju, a pitanje je koliko je Hrvatska stvarno spremna i sposobna provesti promjene koje vode ka energetskoj, pa i svim drugim učinkovitostima.

Nagrade "Hrvoje Požar" HED dodjeljuje u spomen na tog akademika koji je bio inženjer, doktor tehničkih znanosti, sveučilišni profesor i znanstvenik svjetskog glasa, rođen u Kninu 1916., a umro u Zagrebu 1991.

04. svibanj 2024 11:52