Tehnopolis
StoryEditor

Sigurnost je bitan faktor Appleovog plana mobilnog plaćanja

08. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Appleov veliki plan jest promijeniti način na koji kupujemo i plaćamo.

Zbog toga kompanija započinje s novom tehnologijom plaćanja koja će se pojaviti zajedno s novim iPhoneom 6. Ta će tehnologija kartične transakcije učiniti sigurnijima.

iPhone 6, koji bi sutra trebao biti predstavljen, sadržavat će tokenizacijsku tehnologiju, ako je vjerovati izvješću Bank Innovationa. Tokenizacija je koncept zamjene brojeva platnih kartica ili drugih povjerljivih podataka ‘tokenom‘, odnosno zamjenskim brojem, što znači da trgovci ne pohranjuju brojeve kartica ili bilo koje druge informacije vezane za kartično poslovanje. Na taj se način reducira prijetnja od neovlaštenog pristupa informacijama, kako iznutra, tako i izvana.

Bank Innovation kao dokaz navodi i Appleov patent iz 2009. godine koji pokazuje da tvrtka već neko vrijeme tokenizaciju uzima u obzir.

Visa i Mastercard, za koje se šuška da su Appleovi partneri kada je riječ o sustavu mobilnog plaćanja, već nude tokenizacijsku tehnologiju trgovcima. Nije jasno hoće li se Apple baviti tokenizacijom ili će to prepustiti svojim navodnim partnerima.

Istovremeno se nagađa o Near Field Communication (NFC) tehnologiji, koja će biti ugrađena u iPhone 6, kao bitnom faktoru mobilnog plaćanja.

19. travanj 2024 08:03