Tehnopolis
StoryEditor

Skype više nije jedini program za besplatno telefoniranje

26. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Potrošači vole kada mogu birati! Prije koju godinu, kada bi se govorilo o besplatnom telefoniranju putem interneta, jedini vrijedan spomena bio je ludo popularni Skype.

Tada je Skype bio alat koji je uspio izazvati tržište međunarodne telefonije i gotovo samostalno drastično podrezati zaradu od roaminga telekomunikacijskim kompanijama. U ožujku ove godine skajpovci su obavijestili svijet da je oko 35 milijuna ljudi istodobno razgovaralo koristeći se tom uslugom, a netom prije nego što je tvrtku 2010. kupio Microsoft Skypeom se koristilo više od 660 milijuna ljudi. Međutim, onda je prodan Microsoftu za 8,5 milijardi dolara, što se mnogim korisnicima koji su prije uživali identificirajući se s izazivačima tržišta nije svidjelo. Kao mnogo veći problem pokazale su se glasine o tome da je Microsoft kupio patent koji se rabi za tajno snimanje razgovora, nagađanja da se ne zna u kojem se smjeru razvija usluga, pitanje uvođenja oglašavanja za korisnike te općenito velika briga zbog sigurnosti. Posljedično, neke kompanije uvele su politiku prema kojoj ne dopuštaju korištenje Skypeom, i zbog sigurnosti i zbog brige o tome da korištenje guta mrežnu propusnost te usporava internetsku vezu. Kako bilo, Skype je dobio dosta negativnog publiciteta, i to upravo u vrijeme kada sva sila novih aplikacija ulazi na tržište pametnih telefona i daje korisnicima ono što najviše vole - mogućnost biranja.

Tri u jedan Smišljanje programa koji će izazvati dominaciju Skypea omiljena je razbibriga mnogim programerima, pa je danas osim Skypea tu niz alata koji omogućavaju korisnicima da šalju poruke i pozivaju druge putem interneta. Prije pametnih telefona ta se praksa provodila s računala na računalo, međutim, sada kada korisnici imaju mobilni uređaj koji po želji spajaju na bežične internetske mreže (WiFi), benefiti besplatnog telefoniranja još su veći. Evo nekoliko popularnih alternativnih alata Skypu.

Među najpopularnijima je svakako Googleov, točnije više njih. Naime, Google ima čak tri različita programa koja se mogu upotrebljavati, ovisno o tome što korisnik želi. Za lako i jednostavno organiziranje videokonferencija Google Hangouts elegantno je rješenje koje dopušta da se do deset sudionika spoji i simultano razgovara potpuno besplatno i kvalitetno. 

Za pozive prema drugim korisnicima usluge putem interneta dovoljan je Google Voice. Funkcionira tako da korisnik sebi u postupku registracije dodijeli broj, koji se onda rabi za pozive bez obzira na to koja telekomunikacijska kompanija pruža uslugu interneta. Za besplatne poruke Google Talk je sve što treba. Ova usluga također se može rabiti za videochat (uz instalaciju malog plugina), a svakako je dobro što se usluga sinkronizira s Gmailom i drugim Googleovim alatima. Appleov odgovor na alate za besplatni chat je Messages - aplikacija koja je poboljšana stara iChat app. Messages ima tekstualne, glasovne i videopozive te dijeljenje sučelja. Naravno, usluga je kompatibilna s iMessageom, besplatnom uslugom chata za korisnike iPhonea te je rezervirana za ljubitelje Applea.

I dodatni bonusi Jitsi je snažan softver koji se specijalizira upravo za usluge VoIP (voice over internet protocol). Služi za audio- i videopozive, a kao dodatan bonus omogućava i jednostavan videoprijenos i dijeljenje desktopova, snimanje poziva, enkripciju poziva i brze poruke. Za one koji imaju loše mikrofone ili su u bučnim prostorijama Jitsi ima izvrsnu funkciju automatskog smanjivanja buke. Podupire širok raspon drugih protokola za internetsko čavrljanje te je dostupan korisnicima operativnih sustava Windows, Mac i Linux. Besplatno se i jednostavno također može telefonirati koristeći se VoxOxom. Usluga je između dva korisnika, kao i kod drugih alata, potpuno besplatna, a kada se zovu korisnici izvana, to se može činiti po povoljnim cijenama. Korisnici besplatno dobiju telefonski broj, uslugu telefonske sekretarice, interne pozive, poruke i faks, konferencijske pozive, dijeljenje dokumenata i više. VoxOx je dostupan za korisnike Windowsa i Maca. 

Među domaćim korisnicima pametnih telefona sve je više korisnika Vibera, rješenja koje je razvila ciparska kompanija. Riječ je o platformi za razmjenjivanje poruka i poziva putem interneta koja je dostupna kao aplikacija za sve mobilne operativne sustave. Viber radi na mrežama 3G i WiFi, lako se instalira te automatski detektira druge korisnike usluge iz imenika. Jedino treba pripaziti da ga se rabi u sklopu mogućnosti podatkovnih paketa. Iznimno je popularna aplikacija i WhatsApp Messenger za pametne telefone. WhatsApp bilježi desetke milijardi poruka po danu od kolovoza ove godine. Financial Times komentirao je da WhatsApp za SMS na mobilnim telefonima radi isto ono što i Skype međunarodnim pozivima.

Video visoke rezolucije Kad je riječ o programu ‘open-source‘, ističe se Ekiga, specijaliziran za VoIP, videopozive i tekstualne poruke. Podržava video u visokoj rezoluciji, a uz to korisničko je sučelje jednostavno za uporabu. Osim Ekige od platformi ‘open-source‘ korisnici mogu isprobati i QuteCom, SIP Communicator, Empathy i Blink. Od starih slonova u svijetu alternativne telefonije prisutan je AOL-ov ‘instant messanger‘, dostupan za korisnike Androida, BlackBerryja, Windowsa i Maca. Iako nije osobito popularan, pogotovo među korisnicima koji se u devedesetima nisu navukli na AOL-ovu uslugu, ljubitelji romantičnih filmova s Meg Ryan i Tomom Hanksom još mu daju šansu. Mnogo bolje kotira drugi stari znanac Yahoo! Messanger. Besplatni video i glasovni pozivi te poruke podrazumijevaju se. Za jeftinije međunarodno telefoniranje omogućava funkciju ‘phone out’. 

Ovo je samo vrh ponude jer za svaki operativni sustav postoji niz rješenja koja u niskom startu žele da ih korisnici prepoznaju. Najbolji savjet za odabir alternativnog alata za internetsko telefoniranje jest da se odabere onaj koji koristi najvećem krugu prijatelja i kontakata. Za većinu korisnika to je Skype, osobito u pozivima s računala na računalo. U pozivima s telefona na telefon usluge poput WhatsAppa i Vibera svaki dan osvajaju sve više korisnika te ih svakako vrijedi razmotriti, instalirati i testirati.

19. travanj 2024 02:15