Tehnopolis
StoryEditor

Sljedeći val migranata iz Sirije stiže u Europu

10. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Turski ministar za pitanja EU, Volkan Bozkir, je upozorio kako Turska ima problema sa zbrinjavanjem Sirijaca, koji masovno bježe od građanskog rata koji bukti Sirijom. Bokzir smatra kako će mnogi od njih pokušati doći do Europe.

Turska je dosad primila gotovo polovicu (1,8 milijuna) sirijskih izbjeglica. Ukupno ih je, prema izvještaju UNHCR-a, više od četiri milijuna. Turska strahuje da će zbog sukoba u gradu Apleu, na sjeveru Sirije, u izbjeglištvo krenuti još milijun ljudi.

- Turska je popunila sve kapacitete kojima raspolaže kada je u pitanju zbrinjavanje izbjeglica. Sada pričamo o novom valu i EU će se morati suočiti s tim problemom. – izjavio je Bozkir.

Europa je već suočena s migrantskom krizom, ali se europske zemlje ne uspijevaju usuglasiti oko rješenja. Više od 135 tisuća izbjeglica i migranata je u prvoj polovici godine pristiglo u Europu morem, a gotovo dvije tisuće ljudi je umrlo prelazeći Sredozemno more. Mnogi od njih bježe od rata, represije i gladi sa Bliskog istoka te iz Afrike.

Bozkir je dodao i kako su sredstva koja Turska troši na izbjeglice znatno veća od sredstava koja za tu namjenu izdvaja EU.

– Dosad smo potrošili šest milijardi dolara. Europska unija je obećala 70 milijuna eura, ali Turska još nije vidjela taj iznos. – zaključio je Bokzir.

25. travanj 2024 23:52