Tehnopolis
StoryEditor

U Europi se e-računom štedi od 3 do 6 eura po računu

03. Listopad 2012.

Točnost i pouzdanost podataka i informacija o proizvodima i proizvodnji koju osigurava primjena elektroničkog poslovanja i digitalne tehnologije izuzetno su važni za razvoj i konkurentnost svakog sektora, i poslovnog i javnog, jer se time povećava produktivnost i postižu velike uštede.

To je uz ostalo istaknula direktorica GS1 Croatia-Hrvatskog udruženja za automatsku identifikaciju, elektroničku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima Klara Karivan na današnjoj međunarodnoj konferenciji o elektroničkom poslovanju ‘Prednosti korištenja globalnih rješenja i standarda u poslovnom i javnom sektoru‘.

Konferencija je u organizaciji GS1 Croatia i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) okupila predstavnike gospodarstva i politike iz Hrvatske i nekoliko stranih zemalja (Francuske, Švedske, Austrije, Velike Britanije) koji su iznosili iskustva u primjeni e-poslovanja.

Karivan je kazala da se elektroničkom razmjenom podataka i e-računom u Europi štedi od 3 do 6 eura po poslanom odnosno zaprimljenom računu, a ulaganjem u e obradu i pohranu podataka znatno se smanjuju ljudske pogreške pri unosu podataka.

Za tvrtke, posebno prehrambene i druge koje se bave robama široke potrošnje, ali i za druge sektore odličan je potez uvesti i umrežiti se u tzv. elektronički katalog koji će sa svim podacima na jednom mjestu biti vidljiv svim partnerima, istaknuo je na konferenciji glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Internetska tehnologija pokazala se najboljom za razmjenu podataka pa je na globalnoj razini prihvaćeno standardizirano rješenje za elektronički katalog, poznato još kao GDSN u sklopu kojeg se svakodnevno mogu ažurirati i usklađivati svi relevantni podaci o proizvodima između poslovnih partnera. I u Hrvatskoj postoji elektronički katalog GlobeCat koji okuplja 60 tvrtki.

U Francuskoj je, po riječima Pierrea Georgeta iz tvrtke GS1 France, po principu elektroničkog kataloga umreženo već gotovo sedam tisuća tvrtki dobavljača i na taj način poslovanje im je pojeftinilo i do deset puta. Naveo je i da se u Francuskoj sada više od po 70 posto narudžbenica i faktura obavlja elektroničkim putem.

Pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić istaknuo da su Vlada i Ministarstvo svjesni važnosti e-poslovanja ovih dana pokrenuli postupak javne nabave za analizu stanja e-poslovanja u hrvatskom gospodarstvu, kao i da u suradnji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom pokreću pilot projekt da se detektiraju problemi oko slabe primjene e-računa.

Radi se i na projektu uvođenja obvezne e-ponude u sklopu javne nabave kako bi se do 2016. potpuno izbacila papirnata dokumentacija, a pokrenuta je i izrada inovacijsko-industrijske strategije 2014.-2020. za nekoliko sektora u sklopu koje će biti obuhvaćen i ICT, a time i e-poslovanje.

20. travanj 2024 03:39